Канада се ангажира твърдо с F-35

2 прочитания
alt

Канадското правителство се ангажира твърдо с придобиване на многоцелевия изтребител F-35А. На 16 юли в официално съобщение канадското правителство заяви, че F-35 е най-добрия избор, който може да бъде направен и Канада твърдо ще закупи 65 от тези изтребители.

Канадското правителство заяви, че покупката на 65 броя F-35 се оценява на около $8,5 млрд. или по около $130 млн. на самолет и включва самите самолети, въоръжение, обучение и друго оборудване. Към тази стойност, обаче не се включва договора за техническа поддръжка, който се очаква да добави още няколко милиарда към сделката. Първият самолет за Канада ще бъде доставен през 2016 г.

Това съобщение бе повод за сериозна критика на правителството от страна на канадската опозиция, която настоява за извършване на тръжна процедура. Други кандидати, които са заявили желание да продадат нов боен самолет на Канада са F/A-18 Super Hornet и Eurofighter Typhoon.  От правителството отговориха, че страната вече е вложила около $135 млн. в разработката на машината и е получила около $300 млн. като инвестиции в индустриални програми свързани с F-35. Канада е първия външен клиент, който твърдо се ангажира с програмата JSF.

Дори и крупни партньори като Холандия и Великобритания все още не са поели твърд ангажимент поради нарастващите разходи и неясните срокове на доставка.

Свързани теми

Предишна публикация
Eurofighter ще получи радар с фазирана решетка
Следваща публикация
Израелски вертолети CH-53 прелитат над България
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню