САЩ ще разположи радар от ПРО в България

4 прочитания
alt

САЩ водят активни преговори за разполагане на мощен радар от системата за Противоракетна отбрана (ПРО). Това заявява високопоставен източник в Пентагона, цитиран от влиятелния американски вестник Washington Post.

Според цитирания източник почти е постигнато споразумение за разполагане на мощен радар с фазирана решетка работещ в диапазона 8 – 12 GHz, който трябва да се разположи в България или Турция. С данните от радара трябва да се захранват патрулиращите в Черно и Средиземно море крайцери от клас Ticonderoga, въоръжени с ракетния комплекс SM-3. Основното предназначение на тази част от ПРО ще е защитата от балистични ракети с малък и среден обсег изстрелвани от Близкия изток.

Според Washington Post това е фаза 1 от новия американски план за създаване на ПРО. Тази фаза от плана трябва да стане факт до 2011 г. В същото време българския министър на отбраната Аню Ангелов многократно заявява, че въпреки, че настоящото правителство е твърдо зад идеята за участие в системата на ПРО за сега не се водят конкретни преговори.

Свързани теми

Предишна публикация
Асен Танчев е новият директор на Летище София ЕАД
Следваща публикация
Министър Ангелов иска да пенсионира Ми-24 и Ми-17
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню