Министър Ангелов иска да пенсионира Ми-24 и Ми-17

6 прочитания
alt

На пресконференция днес, на която министъра на отбраната Аню Ангелов разказа за постигнатото за последната една година от управлението на новото политическо ръководство на армията, бе обявено, че се планира транспортните вертолети Ми-17 и щурмовите вертолети Ми-24 ще бъдат свалени от въоръжение.

„Безсмислено е да държим повече Ми-17, след като имаме 12 Кугър и шест Пантер. Моята идея все пак е да се откажем от 3 – те пантери, но това е въпрос на преговори”, каза Ангелов, цитиран от БГНЕС.

До сега се планираше ВВС на България да разполагат с шест транспортни Ми-17 и 12 щурмови Ми-24, за които се предвиждаше и модернизация. Поради изтичане на ресурса българските Ми-24 не летят от края на януари 2010 г. Въпреки неофициалните обещания на министър Ангелов щурмовите ни вертолети да бъдат запазения, явно това няма да се случи. Дори и в момента България е заявила четири щурмови вертолета за участие в експедиционните сили на НАТО към 2012 г. Не по-малко учудване буди заявлението, че Ми-17 ще бъде пенсиониран. Мощният, евтин за експлоатация и здрав транспортен вертолет е високо ценен за разнообразни операции във всички краища на света. Предвид не евтината експлоатация на вертолетите AS 532AL Cougar и проблемите с финансирането на плановете им ремонти е учудващо, че се отказваме от резервен и евтин транспортен вертолет. Според Ангелов, излишните вертолети ще бъдат продадени.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ ще разположи радар от ПРО в България
Следваща публикация
Министър Ангелов се срещна с представители на Saab
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню