ВВС ще остане със състав от 6750 души през 2014 г.

4 прочитания
alt

6750 човека ще е личният състав на Военновъздушните сили през 2014 г. Това предвижда проекта за „Бяла книга и въоръжените сили на Република България”, която бе представена днес от министъра на отбраната Аню Ангелов.

Числеността на ВВС ще е 25% от общата численост на Българската армия, която през 2014 г. трябва да наброява 27 000 души. ВВС понася и най-големи структурни съкращения.

Начело на ВВС ще стои командир, който с помощта на Щаба на ВВС ще командва поверените му войски. През 2014 г. структурно ВВС ще се състои от две авиобази – „Граф Игнатиево” и „Крумово”, база за предно разполагане ”Безмер”, една зенитно-ракетна база, база за командване и управление, база за специална техника и рота Военна полиция.

Днес ВВС има в състава си изтребителна авиобаза „Граф Игнатиеов”, вертолетна авиобаза „Крумово”, транспортна авиобаза „Враждебна”, учебна авиобаза Долна Митрополия, база за предно разполагане „Безмер”, техническа авиобаза Балчик, зенитно-ракетна бригада, радиотехнически полк и ред други поддържащи структури. За сега не се предвижда оптимизация на във военното образование, което значи, че статута на факултет „Авиационен” към НВУ ще остане непромене.

Съществуващата днес учебна авиация ще се подчини на авиобаза „Граф Игнатиево”, а  транспортната авиация ще бъде подчинена на базата в Крумово. В зенитно-ракетни войски ще предстоят значителни съкращения. Според министъра на отбраната съкращенията са цената, която трябва да се плати за повишаване на капиталовите разходи за армията. Тоест пари за закупуване на нова техника, модернизация, ремонти и други подобни. Според Ангелов България трябва да заложи на способности, а не на численост. В тази връзка министър Ангелов препотвърди ангажимента си конкурсът за нов многоцелев изтребител да започне в края на 2011 г.

Пълният текст на проекта за „Бяла книга и въоръжените сили на Република България” може да се прочете на този адрес.

Свързани теми

Предишна публикация
Утре започва авиофестивалът „Криле за всички”
Следваща публикация
Приключи моделисткото авиошоу НИКИ
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню