Швеция даде отговора си по изтребителния RfI

3 прочитания
alt

Днес, 9 март 2011 г., представители на шведското правителство и Saab са връчили официалния отговор на изпратеното в края на януари 2011 г. запитване за информация (Request for Information -RfI) от страна на българското Министерство на отбраната, относно евентуалната покупка на осем многоцелеви изтребителя за нуждите на ВВС.

Официалният отговор на шведското правителство беше връчен на българското Министерство на отбраната от маркетинг директора на FXM Йоаким Валин, регионалния директор за Европа Магнус Густавсон и от програмния директор Маркус Халбърг. Шведският посланик в България Н.Пр. Хелена Пилзас-Алин, шведският аташе по отбраната в София подполковник Пер Алриксон, майор Бенгт Ериксон от Шведските въоръжени сили и директорът на Saab за България Даниел Боестад бяха част от делегацията. Отговорът на шведската страна съдържа информация за цените и условията за доставка на осем многоцелви изтребителя Gripen C/D (шест едноместни и две спарки). Швеция е предоставила и информация за цените на логистичната поддръжка и обучението на 12 летци и 60 души технически персонал. Обучението на хората ще се извършва в Швеция от ВВС на страната. По думите на Йоаким Валин е представена информация само за новопроизведени самолети, защото според Швеция този вариант най-добре ще удовлетвори нуждите на България, защото новите самолети имат 30 годишен гарантиран живот. Самолетите, за които е дадена информация са без въоръжение (изискването на българския RfI е такова), но с цялостната необходима наземна техника за тяхната експлоатация. Също така към самолетите вървят допълнителните резервоари, цялата бордна авионика (включително система за самозащита) и други системи подпомагащи експлоатацията на машината. Скокът на доставка е 2015 г., както е изискването поставено от България.  “Изтребителят Gripen вече е на въоръжение в държави-членки на   НАТО и с подкрепата на шведското правителство и ВВС самолетът ще стане основа за бъдещи програми за сътрудничество между Швеция, България и останалите страни, които използват Gripen. Избирайки Gripen, България получава достъпна система, която отговаря на оперативните изисквания на Българските ВВС”, каза Йоаким Уолин, маркетинг директор на FXM. Представителите на FMX и Saab отказаха дадат детайли относно цените, които са заложени в отговора на българското запитване, но гарантираха, че са достатъчно конкурентно способни. В съответствие с българските желания е включена и схема за разсрочено плащане. Шведското предложение за изплащане на самолетите включва заем, който Швеция ще отпусне на България. Според шведите, това е най-изгодния вариант, който може да бъде предложен и е с поне 30% по-нискоразходен от предложенията на търговските банки за държавни заеми. Представителят на Saab за България Даниел Боестад, гарантира, че компанията му ще се погрижи за офсетната програма в пълното съответствие с законовите изисквания на България и Европейският съюз.

Удължаване на сроковете

В рамките на пресконференцията, на която шведското представители дадоха информация за своя отговор, стана ясно и че срокът за подаване на отговори на запитването за информация е удължен до април. За тази промяна шведите са били информирани вчера и им е бил даден шанс да дадат своя отговор в рамките на удължения срок. Те обаче са отказали с аргумента, че всичко при тях е готово и не се нуждаят от още време. Представителите на FMX не бяха обезпокоени от това удължаване. Според информация от официален източник в Министерство на отбраната срокът е удължен поради искане на една от фирмите, която е преценила, че няма да има достатъчно време да подготви добре своя отговор. Срокът за отговор на запитването бе до края на този месец. Според информирани източници до този момент единствената страна, която е предала своя отговор е Швеция. Припомняме, че RfI бе изпратен от САЩ, Франция, Германия и Швеция. Според същите източници молбата за удължаване на срока за отговор е дадена от Германия, тъй като четирите страни участнички в консорциума Eurofighter имат нужда от допълнително време за съгласуване на отговора си. Най-голямо недоумение будише липсата на сигнали от американската страна, кога и дали ще предадат отговор на българското запитване. От САЩ се очаква да предложат F-16 и вероятно F/A-18 Super Hornet. В последствие Министерство на отбраната съобщи, че молба за удължаване на сроковете е имало от повече от една страна. Тоест вероятно става въпрос за Германия и САЩ.

Разтеглянето на процедурата по предаване на отговорите на българското запитване за информация едва ли ще бъде особено фатално за целия процес, който е в самото си начало. След като всички фирми предадат отговорите си Министерството на отбраната ще изготви инвестиционен план за придобиване на осем многоцелеви бойни самолета, който след това трябва да премине през одобрение от Народното събрание. Едва след това може да бъде даден ход на същинския конкурс, а това се очаква да стане в началото на 2012 г.

Свързани теми

Предишна публикация
МО: Срокът за даване на отговорите по RfI е удължен до края април
Следваща публикация
Благотворителната фотоизложба завърши успешно
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню