Европейската аероиндустрия е против въглеродния данък

5 прочитания
alt

Девет водещи европейски компании от аерокосмическия сектор  написаха официално писмо до четирима лидери на Европейския съюз, като атакуваха въглеродната такса (Emissions Trading System – ETS), наложена от ЕС, съобщава FlightGlobal.

Изпълнителните директори на самолетостроителя Airbus, двигателостроителя MTU Aero Engines, аерокосмическата компания Safran и водещите европейски авиокомпании British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin и Iberia са писали до лидерите на Великобритания, Германия, Испания и Франция, за да предупредят за икономическите последици от таксата. Те обявиха, че въглеродните квоти за авиосектора ще им струват милиарди евро загуби, което от своя страна ще доведе до съкращаването на хиляди работни места.

„Поставяме под съмнение едностранния характер на тази мярка“, е отбелязано в писмото. Компаниите, поставили подписа си под него, искат да бъдат проведени разговори с всички засегнати в рамките на Международната организация за гражданска авиация ICAO.

От 1 януари 2012 г. схемата за търговия с въглеродни емисии на ЕС важи за авиоиндустрията – всички компании, които изпълняват полети от и до летища в ЕС, са задължени да плащат за въглеродните си емисии. Това предизвика недоволството на редица страни и авиокомпании извън Европа, сред които Китай, Индия, Русия, и САЩ, и се заговори за търговска война. Пекин дори забрани на авиокомпаниите си да изпълняват схемата. Kитайските ответни действия доведоха и до блокирането на продажби на 35 самолети птоизводство на Airbus, което заплашва провал на сделка на стойност няколко милиарда евро.

Свързани теми

Предишна публикация
Руските авиокомпании не са доволни от самолетите местно производство
Следваща публикация
Пристигна първият E-190 на България ер
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню