Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития

1K прочитания

Премиерът Бойко Борисов раздаде многобройни обещания в Долна Митрополия, като обеща пред курсантите във факултет „Авиационен” на НВУ 2 млрд. за нова техника, самолетостоене в България, нови общежития и магистрала до Плевен догодина. Това стана днес, 3 май 2019 г.

„Поехме ангажимент, свършихме го. Това, което днес ще поема пред вас, като ангажимент е мога да кажа, че държавата ще ви го осигури това училище, защото има голяма перспектива. Това е не само подготовката на пилотите, но и инженерен състав, наземен, технолози. Към 2 млрд. ще се дадат за нова техника. За това трябва висше, и майсторство, и знания и умения. Това значи и по-добри битови условия. Възложил съм на ръководството да ми подготвят за Плевен какви терени има, какво има на разположение. Защото, като ви гледам какви сладури сте, млади хора сте и разбира се, които са на общежитие тука, могат да са си тука, но да има и общежития навън. Защото, ще има и цивилни пилоти, ще има и инженери, наземен състав. Тука ще има развойна дейност, ще има производство, ще има развитие. Другото, което мога да ви обещая, е че догодина октомври месец магистрала „Хемус” от София ще дойде до Плевен. Колкото време от „Младост” ще ходиш до Военна академия, толкова ще е от София, като излезеш, до Военновъздушното училище”, каза Борисов.

Премиерът бе в Долна Митрополия, заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Визитата им бе по случай приключване на процедурата за създаване на Висше военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия.

Струва си да се отбележи, че премиерът назова сумата за покупка на нова техника, а в момента реално единствената програма за ВВС е тази за новия изтребител. Не става ясно дали споменатата сума от 2 млрд. лева включва или изключва ДДС. Във вече отменения инвестиционен проект за покупка на нови бойни самолети бе заложена сумата от 1,5 млрд. без ДДС (1,8 млрд. с ДДС). В средата на март военният министър каза, че се надява сумата да не надхвърля тази заложена в оригиналния проект.

„Ще възстановим и производството, дали на самолети, дали на дронове. Сега на 7-ми цял преговорен екип заминава за Щатите. Доста условия сме поставили да се аутсорсва. Така, че вземем ли самолети, да има за по-умните, какво да правят”, каза още Борисов.

По сделката за новия изтребител имаше изискване за индустриално сътрудничество в отменения инвестиционен проект. От Lockheed Martin на няколко пъти вече заявиха, че имат намерение да претворят това сътрудничество със съоръжения за техническа поддръжка на българските F-16. През декември 2018 г., преди F-16 да бъде избран, компанията говореше и за развитие на дрон технологии, но темата не е повдигана оттогава.

В рамките на срещата, министър Каракачанов заяви, че ВВВУ фактически ще заработи от 1 януари 2020 г. и всички, които завършат след тази дата ще получават дипломи от ВВВУ. Каракачанов и похвали премиера, че си е изпълнил обещанието предсрочно – не за Гергьовден, а за Великден.

ВВВУ „Георги Бенковски” съществува до 2002 г., когато бе интегрирано под формата на факултет „Авиационен” в Националния военен университет „Васил Левски”. Идеите за изграждането наново на ВВВУ битуват от 10 години, включително и е залегнала в приетия в края на 2015 г. „План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2020 г.”

През 2017 г. беше направен неуспешен конкретен опит за възстановяването на училището, като тогава бе отказана акредитация. След това започна подготовката за нов опит за възстановяване, който приключи успешно с решение на Народното събрание от 18 април.

Свързани теми

Предишна публикация
Репетициите за въздушния парад завършиха
Следваща публикация
Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

КНСБ плаши със стачки заради ремонта на Су-25

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заплаши, че ако щурмовите самолети Су-25 не бъдат ремонтирани в „Авионамс” може да се стигне до стачни действия. Това се чете в тяхна декларация до премиера и министрите на отбраната и икономиката, разпространена днес, 1 октомври 2018 г.

Граф Игнатиево с нов командир

Авиобаза Граф Игнатиево ще има нов командир в лицето на полковник Димитър Петров. Досегашният командир генерал Иван Лалов получава повишени в звание и ново назначение. Това стана ясно след днешното правителствено заседание, на което бяха предложени кадрови размествания в командването на въоръжените сили.

Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

B-52 премина над България

Стретегически бомбардировач B-52H от състава на ВВС на САЩ премина днес, 28 август 2020 г.,…
Меню