Програмата F-35 ще струва $1,45 трилиона

1 прочитания
alt

Американското правителство ще вложи $1,45 трилиона в програмата F-35 в период от следващите 50 години. Тезу средства ше се вложат в разработката, покупката и експлоатацията на самолетите F-35, като се включва и инфлацията, според Reuters, цитирайки документ на Пантагона.

Преди около година се изчисляваше, че цялостната стойност на програмата ще е около $1 трилион, включително инфлацията, въпреки че тя е изключително трудна за предричане в такъв дълъг период от време. Така програмата F-35 става най-скъпия оръжеен проект в историята.

От тези $1,45 трилиарда, $332 млрд. ще бъдат вложени в разработката и покупката на 2443 машини от този тип, а останалите около $1,11 трилиарда ще бъдат изхарчени за експлоатация на изтребителите в рамките на техния жизнен цикъл. Според други оценки, цената за продобиване ще бъде между $397 и 382 млрд.

В момента единичната средна цена на F-35 се изчислява да е около $135 млн., плюс още $26 млн. за всеки двигател F135 или общо $161 млн. на машина. В тази стойност се включват и разходите по разработката. Преди две години Lockheed Martin обяви, че самолетът ще струва между $65 и 70 млн.

В последните седмици официални лица от Пентагона многократно заявиха, че всяко бъдещо нарастване на цената ще намалява броя на поръчаните самолети. Япония пък заяви, че ще има нулева толерантност към сериозно нарастване на стойността на проекта и ще се изтегли веднага от него, ако той стане прекалено скъп.  

Свързани теми

Предишна публикация
Eurofighter все още разчита на победа в MMRCA
Следваща публикация
Продължава летателната подготовка в Безмер
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню