Eurofighter все още разчита на победа в MMRCA

4 прочитания
alt

Eurofighter все още не се е отказал от участие в конкурса MMRCA и има надежда, че може да спечели. Това заяви изпълнителният директор на Cassidian Стефан Цолер, цитиран от Flightglobal.

“Процесът в Индия продължава”, заяви Цолер, взимайки под внимание правителственото разследване, което започна в Индия, във връзка със съмнения, че процедурата по избора на най-ниската оферта в конкурса MMRCA е била опорочена.

В края на януари 2012 г. за победител в конкурса за доставка на нов среден многоцелев изтребител MMRCA (126 изтребителя с перспектива да надхвърлят 200) бе посочен Dassault Rafale. До последния кръг в конкурса бяха допуснати Rafale и Eurofighter, като и двата самолета бяха определени като напълно отговарящи на индийските изисквания, но френското предложение бе избрано заради по-ниската му цена.

В средата на март, обаче опозицията в индийския парламент изпрати писмо до министъра на отбраната, в което посочват множество нарушения при избора на най-ниска оферта и подлагат на съмнение, че цената на Rafale, както за първоначално придобиване, така и за експлоатация, е най-ниска. Според опозиционния протест, формулата, по която е определена най-ниската оферта е променяна три пъти и в крайна сметка взима под внимание прекалено много променливи, чието точно изчисляване е проблематично.

Според източници цитирани в редица индийски медии единичната цена на Rafale е била с около $5 млн. по-ниска от тази на Eurofighter. По-късно, обаче европейския консорциум е направил контра оферта, която е била по-ниска от френското предложение. На първо време Индия е отказала да приеме тази оферта, но със започване на разследването около конкретната процедура по избор, шансовете на Eurofighter вече се определят като значително.

Според Стефан Цолер, Eurofighter предлага значително по-бърза интеграция на различни нововъведения в своя изтребител, които ще бъдат въвеждани по-бавно и по-скъпо при Rafale.

Индия започна финалните преговори с Dassault в края на февруари, но старта на разследването ще стопира този процес. По оптимистични оценки самото разследване ще продължи поне два – три месеца и е много възможно да не бъде изпълнена целта за подписване на финален договор не по-късно от 31 март 2013 г. 

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия показа турбовитлов УТС
Следваща публикация
Програмата F-35 ще струва $1,45 трилиона
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню