Плевнелиев: Добре е държавите да се обединяват при покупка на оръжия

5 прочитания
alt

„Много по-добре е няколко държави заедно да купуват самолети, фрегати, хеликоптери и отбранителни способности“, каза президентът Росен Плевнелиев по време на конференция на тема „Интелигентната отбрана – обединяване и споделяне: Източноевропейската визия за многонационални и иновативни подходи за развитие на способностите”, провеждаща се днес в София. Това предаде БГНЕС.

„Ако в миналото България е пазарувала и хеликоптери и самолети и друго отбранително въоръжение на парче и в последния момент, сега искам следващите покупки да бъдат направени по много по-умен и професионален начин. С подкрепата на ЕС и НАТО можем да търсим обединение на няколко държави, както в покупките на следващите порции от отбранителни съоръжения“, добави още Плевнелиев.

„България е първата страна в региона, която поставя темата за липсата на коопериране и за възможностите заедно да купуваме отбранителна техника“, отбеляза още държавният глава.

„Отправихме покана към лидерите в региона и на експертно ниво вече работим как заедно да купуваме отбранителни техники и как България и регионът да забравят веднъж завинаги миналото на Балканите, а да търсим нови измерения на регионално коопериране“, уточни той. „Когато сме заедно ще можем да постигаме по-ниски цени и ще можем да договаряме да има фабрики в региона“, коментира държавният глава, като подчерта, че покупката на повече средства за отбраната ще наложи и в региона да има места, където отбранителната техника да бъде ремонтирана и поддържана.

На пръв поглед изказването на Плевнелиев не е свързано с покупката на нов боен самолет за ВВС, но е факт, че това е една от малкото мащабни програми за превъоръжаване, която се обсъжда в момента в МО. Това изказване не е първото по рода си. Още през май 2011 г. премиерът Бойко Борисов в прав текст предложи страните от Балканския полуостров да се обединят при покупката и експлоатацията на нов многоцелев изтребител. Въпреки, че идеята не е нова тя среща мълчеливата съпротива от ВВС. Трябва да напомним, че САЩ, които предлагат F-16 бяха най-активни при предлагането коопериране между няколко страни, като тази идея битува от края на 2010 г.  

Свързани теми

Предишна публикация
Започват тържествата по случай 100 години военна авиация
Следваща публикация
Започва работа по българска ракета носител
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню