Започва работа по българска ракета носител

2 прочитания
alt

Българска компания започва работа по разработката на ракета-носител, която трябва да извежда на орбита полезен товар до половин тон. Това заявява самата компания Pernik Heavy Industries (PHI) в съобщение разпространено до медиите днес.

PHI смята, че ракетата носител, която има наименованието GLF-2, ще бъде готова за изпитания през 2016 г. В момента върви проектантската работа, която се извършва съвместно от български и руски аерокосмически инженери. Производството на ракетата ще се осъществява в нов завод, построен край Радомир, а след това тя може да бъде пренесена със самолет до всеки подходящ космодрум. Финансирането ще се осъществява с помощта на програми на Европейският съюз.

GLF-2 ще има стартова маса от 38 тона, височина от 21,2 метра и диаметър от 1,7 метра. На ниска земна орбита ще се извеждат товари с маса то 500 килограма.

Според PHI вече се водят преговори с NASA за търговското използване на ракетата, в рамките на програмата на NASA за използване на частни доставчици на услуги свързани с усвояването на космическото пространство.

PHI гледат още по-напред в бъдещето и се работи върху идеен проект за създаването на по-мощна ракета носител, която има работното означение GLF-4. Тя ще е способна да извежда на орбита товари до 5 тона, което ще позволява да се мисли за пилотируема космическа мисия, която в момента е известна само като проект LEKNIV.

 

 

 

Весел 1-ви април 🙂 По-стари наши шеги за 1-ви април:

София се сдобива с ново летище България купува F22

Свързани теми

Предишна публикация
Плевнелиев: Добре е държавите да се обединяват при покупка на оръжия
Следваща публикация
Вертолетният модул се завърна от учение в Германия
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню