Министър Ангелов: Имаме $400 млн. за изтребителя

6 прочитания
alt

„Бъдете сигурни, че една от основните задачи е предварително да изчислим как ще осигурим жизнения цикъл на типа самолет, който ще изберем. В края на краищата стигаме до извода, че максимумът, който България може да си позволи за нов изтребител, е не повече от $400 млн., и то в рамките на пет години.”, това каза министъра на отбраната Аню Ангелов в интервю пред всекидневника „24 часа”.

Според Ангелов в тази сума трябва да се включи всичко свързано с придобиването на осем самолета, включително обучение, наземно оборудване, резервни части и логистична поддръжка. В интервюто си Ангелов заявява, че все още не е взето окончателно решение какъв вариант на придобиване ще бъде избран.

„Нещо, което изглежда на пръв поглед евтино и ново, впоследствие се оказва, че ще излезе много скъпо, особено когато не се разчитат предварително необходимите средства за години напред.”, отбелязва министъра.

Ангелов за пореден път подчерта, че в настоящия мандат ще бъде свършена цялата работа по проекта за нов многоцелев изтребител, но решението ще бъде взето от следващото правителство.

Само преди седмица министърът на отбраната заяви, че проекта за придобиване на нов многоцелев изтребител ще бъде в рамките на $350 до 390 млн., а изплащането му ще стане в рамките на пет години.

Още тогава изказването му събуди оправдано учудване, тъй като споменатата сума е крайно ниска не само за новопроизведени изтребители, но и за повечето предложения за изтребители втора ръка.  Както АЕРО вече писа, има сериозни съмнения, че Ангелов цитира предложението на САЩ за доставка на употребявани F-16A/B модернизирани до стандарта MLU и летели до сега във ВВС на Португалия или Холандия.  

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигна вторият E-190
Следваща публикация
Валидираха марка за 100-годишнината на военната авиация
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню