Стартира учението „Тракийска звезда 2012”

6 прочитания
alt

От днес на територията на авиобаза Граф Игнатиево стартира българо-американското учение “Тракийска звезда 2012”. Учението ще бъде между ВВС на Република България и 31-во авиокрило от състава на ВВС на САЩ, базирано в Авиано, Италия. „Тракийска звезда” ще продължи до 11 май.

Днес, 17 април, се провежда пребазирането на около 30 многоцелеви изтребителя F-16C/D block 40, a съвместните полети започват от утре, 18 април. В тях, от българска страна, ще вземат участие самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25 и C-27J Spartan. Директор на учението е бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС. В учението ще се включат и подразделения на Зенитно-ракетни войски.

Това е най-мащабното за авиобаза Граф Игнатиево чуждестранно пребазиране на оборудване, имущество и личен състав. Основни цели на тренировката са задълбочаване на взаимоотношенията с партньорите от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и усъвършенстване на летателно-тактическата подготовка на пилотите от двете страни.

Летателните задачи, които ще изпълняват българските и американски пилоти, са тактически прехвати в смесени групи и единични и групови маневрени въздушни боеве. В плана на тренировката са включени и изпълнението на учебни стрелби и бомбопускания на полигон “Елена”.

На 27 април ще се проведе ден на високопоставените гости, а последните полети ще бъдат извършени на 10 май. На следващия ден ще започне обратното пребазиране на американските изтребители.

   

Свързани теми

Предишна публикация
Отбелязаха годишнината от тарана на поручик Бончев
Следваща публикация
Пристигна вторият E-190
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню