Откриха учението „Тракийска звезда 2012”

5 прочитания
alt

Днес, 18 април, в авиобаза Граф Игнатиево бе даден официален старт на българо-американската учение “Тракийска звезда” с участието на 31-во авиокрило от състава на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Това съобщава официалния сайт на ВВС.

С изпълнение на химните и вдигане на националните флагове на двете страни започна церемонията, която бележи началото на съвместните полети. Приветствие към гостите отправи командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков. Той изрази мнение, че добрата съвместна планировка и предварителна организация са сигурен залог за успешното изпълнение на всички задачи и пожела на участниците успешни и безопасни полети.

Полковник Дейвид Уолкър, ръководител на американските участници, определи настоящите двустранни полети като “историческо събитие”, защото това е най-мащабното пребазиране на техни сили и средства за участие в тренировка.

В своето обръщение, бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на Военновъздушните сили и директор на двустранната летателна тренировка, поздрави българските и американските участници от името на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов и подчерта, че „това е най-мащабната двустранна тренировка, но нейните цели надхвърлят далече самите полети. По време на нейното провеждане ние ще докажем, че няма граници за успеха, когато две нации споделят общи ценности, стоят решително рамо до рамо и летят близо крило до крило.”

Съвместните полетите ще започнат от 19 април 2012 г.

За учението в Граф Игнатиево са пребазирани около 30 многоцелеви изтребители F-16C/D block 40, от българска страна, ще вземат участие самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25 и C-27J Spartan.

Летателните задачи, които ще изпълняват българските и американски пилоти, са тактически прехвати в смесени групи и единични и групови маневрени въздушни боеве. В плана на тренировката са включени и изпълнението на учебни стрелби и бомбопускания на полигон “Елена”.

На 27 април ще се проведе ден на високопоставените гости, а последните полети ще бъдат извършени на 10 май. На следващия ден ще започне обратното пребазиране на американските изтребители.

alt

alt 

Снимки: ВВС на България

 

Свързани теми

Предишна публикация
Морска подготовка за вертолетната авиация
Следваща публикация
Отбелязаха годишнината от тарана на поручик Бончев
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню