Българин осъден за катастрофата с Helios полет 522

27 прочитания
alt

Българският пилот Янко Стоименов беше осъден на първа инстанция от гръцки съд на 123 г. затвор, с 10 години ефективно изтърпяване на присъдата. Той беше признат за виновен, заедно с още трима високопоставени служители на кипърската авиокомпания Helios, за самолетната катастрофа край Атина през 2005 г. Това съобщава bTVnews.bg

Освен българинът, който е бил главен пилот на компанията, осъдени са още генералният директор на Helios Димитрис Пандазис, оперативният директор Георгиос Кикидис и механикът Алън Ъруин. На всички тях е наложено същото наказание, което и на Стоименов. Гръцкият съд е признал обвиняемите за виновни за убийство по непредпазливост.

Катастрофата с полет 522 на кипърската авиокомпания Helios се състоя на 14 август 2005 г. и при нея загинаха 121 души, намиращи се на борда на Boeing 737-300. Причина за инцидента бе неправилна наземна поддръжка, която е лишила самолета от нормална херметизация, пренебрегване на проблема от екипажа при предполетната подготовка, невъзможност на екипажа да определи точната причина за падането на налягането в кабината, което последва изпадане в безсъзнание на целия екипаж (в резултат на кислороден глад) и разбиване на самолета в хълмовете край Атина.  

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 737 катастрофира в Пакистан
Следваща публикация
МАК разкри детайли около катастрофата на ATR 72
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню