Инцидентът с МиГ-29 (обобщение – 2)

22 прочитания
alt

Днес, 26 април 2012 г., в около 10,30 часа при излитане от авиобаза Граф Игнатиево се запалва двуместен учебно-боен самолет МиГ-29УБ. Не повече от минута по-късно двучленият екипаж се катапултира успешно, а изтребителя се разбива в околностите на село Голям Чардак, северозападно от авиобаза Граф Игнатиево. Екипажът оцелял, няма пострадали на земята. Машината е изпълнявала полет в рамките на учението „Тракийска звезда 2012”.

Разбилият се МиГ-29УБ е борд 11 (бивш 01, доставен на 15 юни 1989 г.). Екипажът се е състоял от майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев. Майор Дойчинов, който е командир на ескадрилата МиГ-21 (без да поддържа летателна подготовка на типа) е един от най-опитните летци в базата с 800 часа нальот, който лети на МиГ-29 от 2006 г., като преди това има солиден опит на МиГ-21. И двамата пилоти са добре, с наранявания, но без опасност за живота. В спасяването им е участвал вертолет AS 532AL Cougar от авиобаза Крумово.

alt 
Една от последните снимки на борд 11 направена днес сутринта (сн. Георги Петков)

Според очевидец изтребителят се е запалил още в процеса на излитане, като след издигането си е влачил след себе си голям огнен шлейф, който е бил по-дълъг от самолета. Прочетете тук интервю с очевидец на инцидента.

Машината е излетяла с подтелна бака (допълнителен резервоар). Според неофициална информация, с която АЕРО разполага, именно съприкосновението на баката и края на двигателите с полосата е причина за избухналия силен пожар, който се е разразил мигновенно подхранван от керосина в баката. Не е ясно каква е причината за съприкосновението на изтребителя МиГ-29 с пистата.

Борд 11 се издига над земята горейки и се отдалечава не летището в северозападна посока. Според очевидци катапултирането е осъществено на височина от 200 метра между селата Голям Чардак и Царимир. Не е имало никаква възможност за спасяване на самолета или какъвто и да е опит за аварийно кацане. Изтребителят е напълно разрушен при падането.

Точното място на инцидента е в коритото на малка река, която тече между селата Голям Чардак и Царимир, на около 5 km северозападно от прага на пистата в Граф Игнатиево и на около 1 km от село Голям Чардак.  

Последиците

Веднага след инцидента са спрени всички полети с изтребители МиГ-29 от състава на ВВС на Република България. Забраната ще продължи до второ нареждане. Започнало е разследване на инцидента от специално създадена за целта комисия от състава на ВВС и Военна полиция. Предполага се, че комисията ще излезе с заключение в рамките на следващите няколко седмици.

В момента в Граф Игнатиево се провежда съвместното българо-американско учение „Тракийска звезда 2012”. Днес няма да се извършват полети в рамките на учението, а от утре ще започнат полети, но само от американската страна.  Планираният за утре VIP ден на учението е отменен. От американската страна са заявили, че ще продължат полетите си. Много е вероятно българското участие в „Тракийска звезда 2012” да се минимизра само до ЗРВ и изтребителите МиГ-21, ако въобще бъде взето решение за продължаването му. Учението трябва да продължи до 11 май.

Остават въпросителните около здравословното състояние на капитан Методиев. При първоначалните прегледи е открито съмнение за фрактура на два от гръбначните прешлени, като диагнозата ще бъде потвърдена след скенер, който ще се извърши във ВМА София. Предполага се, че на Методиев ще трябват поне 15 – 20 дни болнично лечение. По последни данни проблеми с прешлените може да има и майор Дойчинов.

Реакциите

Министърът на отбраната Аню Ангелов окачестви действията на пилотите като абсолютно правилни и професионални. Той направи коментара пред журналисти до мястото на падане на изтребителя. Министърът отбеляза, че точно заради подобни рискове възнагражденията във военната авиация са високи и не трябва да се търсят други причини за това.

Командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов е наблюдавал инцидента от кулата на базата. Според него екипажът е отклонил самолета от населено място и е предотвратил по-сериозен инцидент. Генерал Попов спомена, че самият той е летял на същия самолет само ден по-рано.

В парламента бе повдигнат въпроса за днешния инцидент. Очакваше се до края на деня министъра на отбраната да иде там за да направи изявление, но това не се случи днес и бе отложено за утре.

Обгорелият вертикален стабилизатор на разбилият се борд 11 (сн. Георги Петков)

Инцидентите във ВВС

Инцидента с МиГ-29УБ идва година и половина след друг инцидент с учебно-тренировъчен самолет PC-9M в авиобаза Долна Митрополия. Тогава при излитане имаше отказ в системата за управление на двигателя, което доведе до падане на мощността му и невъзможност за продължаване на полета. Самолетът извърши аварийно кацане, при което той беше сериозно повреден, а двучленият екипаж се отърва без сериозни наранявания.

Последните тежки инциденти във ВВС се датират от фаталната 2003 г. Тогава, при две отделни катастрофи загинаха общо петима. Първо, на 16 май 2003 г. край Панагюрище се разби МиГ-21бис. Пилотът му загина. След това на 24 юли 2003 г., над Разлог се разби вертолет Ми-17, който извършваше операция по пожарогасене. Освен тричленият екипаж загина и един пожарникар, който се е намирал на борда.

Днешният инцидент повдига отново въпроса дали ВВС на България разполагат с необходимите финанси за да извършват своята подготовка качествено и безопасно. Публична тайна е, че средностатистическия български летец-изтребител прави по-малко от половината нальот на свой колега от САЩ, Германия или Полша, например. Въпреки това е нужно изчакване на заключенията на разследващата комисия за най-пълно и точно коментиране на причините за инцидента.

МиГ-29 в България

В периода 1989 – 1990 г. в България са доставени общо 22 изтребителя МиГ-29 (18 едноместни МиГ-29 /изделие 9-12А/ и четири спарки МиГ-29УБ/изделие 9-51/). Машините са доставени на изтребителния полк базиран в Равнец, където лети до 2000 г., когато машините са пребазирани в Граф Игнатиево. Днес те влизат в състава на 2-ра изтребителна ескадрила на 3-та изтребителна авиобаза.

В периода 2007 – 2009 г. е извършено удължаване на ресурса на 16 изтребителя (12 едноместни и четири двуместни) до 40 години или 4000 часа нальот. Тези 16 самолета се използват активно към днешна дата. През 2011 г. бе сключен рамков договор за годишна техническа поддръжка на наичните изтребители МиГ-29 с руската компания РСК МиГ.

За 23 години експлоатация няма загубен МиГ-29 поради технически отказ. Единственият сериозен инцидент с типа става на 29 септември 1994 г., когато при пилотаж на пределно малка височина катастрофира полковник Иван Даев. Заключението на разследването е, че катастрофата става след грешка в техниката на пилотаж.  

Свързани теми

Предишна публикация
Лётчик жив – полёт удался
Следваща публикация
Инцидентът с МиГ-29 – фотографии
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню