Очевидец: Самолетът се възпламени веднага след излитане

2 прочитания
alt

Георги Петков, авиационен фотограф на свободна практика (редактор на сайта www.airforce-bg.com), дългогодишен сътрудник на списание АЕРО.

–    Какво стана днес сутринта?

–    Пристигнах с група авиационни фотографи в базата. Имахме разрешение за посещение на учението и снимане за днешния ден. Това стана около 10 часа. Превозиха ни до КДП-то, където ни направиха инструктаж и ни показаха схема на летището, на която беше отбелязано къде можем да застанем да снимаме, какво може и какво не може да се снима. Бяха ни назначени и офицери, които да ни ескортира между зоните. Това продължи до около 10,20 часа.

–    Какво се случи после?

–    С колегите се намирахме на паркинга пред КДП-то, където видяхме, че МиГ-29УБ борд 11 рулира за излитане. По-рано бяха излетели няколко F-16 от Авиано и български Су-25.

–    Видяхте ли какво се случи след това?

–    Да. Наблюдавах излитането на борд 11. Самолетът се засили нормално. Стартът беше изток – запад. Малко след като подмина нашата позиция (въпросният паркинг е на около 500 m от полосата – бел. Ред.) започна да се издига. В същия този момент се възпламени много сериозно в задната си част. Въпреки това продължи да набира височина, а пламъкът беше дълъг поне колкото самолета, ако не и повече. Приличаше на излитаща космическа ракета. Все така в пламъци започна десен завой.

–    Видя ли катапултирането?

–    Да. Не повече от минута след самото излитане екипажът се катапултира. Самолетът започна да пада неуправляемо към земята и се скри зад дърветата, които са около летището. Малко след това се видя голяма черна гъба.

–    Как се развиха събитията след инцидента?

–    Бяхме събрани в една зала в КДП-то. Дойдоха офицери, който копираха направените от нас снимки за да бъдат използвани при разследването. Бяхме помолени да не публикуваме за сега фотографии от инцидента за да не пречим на разследването. Аз лично смятам да спазя тази молба. Докато чакахме да се копират снимките ни бяха осигурени вода и напитки. Два часа по-късно ни ескортираха извън базата.  

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидентът с МиГ-29 – фотографии
Следваща публикация
Министър Ангелов: Състоянието на двамата пилоти е добро
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню