Инцидентът с МиГ-29 – ден по-късно

8 прочитания
alt

Ден след инцидента с МиГ-29УБ от състава на авиобаза Граф Игнатиево, страстите започват да се поуспокояват. Какво се случи през днешния ден и какво ново успяхме да разберем за инцидента?

Още в сутрешния блок на БНТ командира на ВВС генерал-майор Константин Попов заяви, че е започнала работата на комисията, която разследва инцидента. Генерал Попов и първи посочи нальота за годината на командира на разбилия се самолет – 27 часа от началото на годината, което за българските условия е повече от прилично.

По-късно министъра на отбраната даде изявление в Парламента в което даваше детайли за инцидента. Волно или не, министъра даде не достатъчно точна информация по три направления. Първо той каза, че наличните МиГ-29 са преминавали през КВР (никой наш самолет не е минавал през такава процедура), след това на база на нальота на майор Дойчинов от началото на годината заключи, че средния нальот на изтребителен пилот е 80 часа (в действителност това се дължи на интензивната подготовка за учението „Тракийска звезда 2012”, а стандартният нальот у нас е между 30 и 60 часа)и накрая изнесе жизнерадостна статистика за състоянието на авиацията, забравяйки за собствения му доклад до Министерски съвет от края на май, където се казва, че за 2011 г. е изпълнен едва 72% от планирания нальот и само 64% от нальота за бойна подготовка.

От Министерството на отбраната беше пусната и справка за двамата пилоти и машината, която са управлявали.

Следобед доцент Тихомир Евтимов, началник на Клиниката по неврохирургия към ВМА изнесе информация за здравословното състояние на двамата пилоти, от която стана ясно, че пострадалия капитан Методиев ще премине през операция за стабилизиране на два счупени прешлена. Общото състояние на двамата пострадали е било добро и те са контактни, адекватни и с добри витални функции.

Междувременно bTV разпространиха любителски кадри, на които се вижда катапултирането на двамата летци от пострадалия МиГ-29УБ.

Забраната за полети с МиГ-29 остава. Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че очаква резултати от разследването в рамките на 20 дни. В същото време се очаква към средата на другата седмица да бъде решено дали да бъде вдигната забраната за полети или тя да остане още известно време. Това ще бъде определено най-вече на база първоначалните изводи за естеството на инцидента. А именно дали той е плод на човешка грешка или в следствие на технически отказ. Ако се касае за технически отказ, може да очакваме, че забраната за полети с типа ще остане поне още няколко седмици, докато бъдат определени с точност причините и те бъдат отстранени.

В същото време учението „Тракийска звезда 2012” продължава, но без сериозно българско участие. Учението трябва да продължи до 11 май, но още не е ясно дали българските МиГ-29 ще успеят да се включат в него.  

Свързани теми

Предишна публикация
Пожарът е тръгнал от подтелната бака
Следваща публикация
Аню Ангелов докладва пред Парламента за инцидента с МиГ-29
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню