Аню Ангелов докладва пред Парламента за инцидента с МиГ-29

9 прочитания
alt

Военният министър докладва пред Народното събрание за вчерашната авария с изтребител МиГ-29 край авиобаза Граф Игнатиево. От доклада на Аню Ангелов се потвърждава, че по време на полет на борда възниква пожар, а екипажът – пилот майор Илия Дойчинов и втори пилот щурман Петър Методиев, извеждат самолета в безопасна посока и след това катапултират.

Благодарение на бързите и точни действия на екипажа, както и на групата по ръководство на полети при инцидента са избегнати човешки жертви и не са причинени щети върху инфраструктура и сгради, обясни министър Ангелов.

И двамата пилоти са с гръбначни наранявания, стана ясно още от доклада на Аню Ангелов. Екипажът на авариралият самолет е транспортиран във ВМА. Прогнозите на лекарите са добри и не се очакват трайни увреждания, поясни министърът на отбраната.

По-късно на брифинг военният за пореден път министър отказа да коментира версиите на разследващите за инцидента.  Когато стане ясно всичко по отношение на причините, той обеща да докладва както пред Парламента, така и пред медиите.

Възможните причини за подобни аварии са три, все пак коментира министър Аню Ангелов. Едната вероятна причина могат да бъдат метеорологичните условия, но в случая вчера не става въпрос за лошо време. Остават причините човешка грешка или техническа неизправност, смята той.

Майор Дойчинов има над 800 летателни часа опит, а от началото на 2012 досега – 27 летателни часа, стана ясно от думите на Аню Ангелов. Тези данни бяха потвърдени и от командира на ВВС генерал Попов, който каза това тази сутрин пред БНТ.

Тези часове, обаче се дължат най-вече на интензивната подготовка за учението „Тракийска звезда 2012”, която бе проведена в първите месеци на годината и не е правилно да се екстраполира върху цялата година. Така действителния нальот на пилота за цялата година би влязъл в границите от 30 до 60 часа, които са стандартни за изтребителната ни авиация в последните няколко години.

Министърът каза още, че миналата година са изхарчени 50 млн. лева допълнително за гориво и са проведени 24% повече военни учения и полети в сравнение с 2010 г. През тази година също предвиждаме увеличение на полетите с около 34%, изтъкна още министър Ангелов.

В действителност, ако се погледнат данните от Доклада на правителството за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, който бе приет от Министерски съвет през март, ще се види, че ВВС са налетели 72% от планирания нальот и че изпълненият за 2011 г. нальот, като абсолютна стойност, е бил равен на този от 2010 г. От планираният нальот за бойна подготовка е изпълнен едва 64%.

Ангелов заяви още, че българските МиГ-29 са с капиталов ремонт, който ги прави практически почти като нови и имат гаранция до 2029 година.

Това, обаче не отговаря на истината. В перидоа 2007 – 2009 г. по 16-те български МиГ-29 са извършени мероприятия за възстановяване на летателната годност и удължаване на техническия ресурс до 40 години или 4000 часа. За изпълнение на капитално-възстановителен ремонт не може да става дума, а и такъв никога не е правен на нашите МиГ-29.  

Свързани теми

Предишна публикация
Инцидентът с МиГ-29 – ден по-късно
Следваща публикация
Генерал Попов: Разследва се от независима комисия
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню