Пилоти отказват да летят на F-22

2 прочитания
alt

Вече има случаи на летци, които отказват да летят на изтребителя F-22, поради продължаващите проблеми с кислородната система на машината. Това стана ясно от двама такива американски пилоти, които дадоха интервю за популярното американско телевизионно предаване „60 минути” по CBS.

Майор Джерами Гордън и капитан Джош Уилсън, и двамата летящи на F-22A в авиобаза Ленгли, Вирджиния, се появиха в предаването, давайки детайли за продължаващите случаи на здравословни проблеми породени от кислородната система на F-22.

Между май и септември 2011 г. бяха спрени полетите с всички F-22 поради огромен брой случаи на симптоми на кислороден глад (хипоксия), която изпитват летците на изтребителя. Според данни на предаването около 20% от активно летящите пилоти на F-22 са изпитвали подобни проблеми. С проблеми с кислородната система и евентуален кислороден глад бе свързана и катастрофата с F-22 от ноември 2010 г.

Майор Гордън и капитан Уилсън изброяват редица здравословни проблеми, които се появяват и след полета, включително световъртеж, гадене и загуба на ориентация. Двамата съобщават и за феномен наречен „Рапторската кашлица”, който е свързан с постоянно кашляне при пилотите на изтребителя, което не може да се парира с традиционните медикаменти.

Вече близо година след идентификацията на проблема, ВВС на САЩ не може да даде точно обяснение за него, нито да го разреши. Все още се работи по две отделни версии – недостатъчно добре работеща кислородна система, което води до не достатъчно подаване на кислород или отравяне на доставяния кислород.

ВВС на САЩ са взели две мерки по въпроса. Поставяне на система, която постоянно следи жизнените показатели на пилота и го алармира, ако те се отклонят от нормалното и поставяне на филтър с активен въглен за допълнително пречистване на подавания на пилота кислород.

Според  майор Гордън и капитан Уилсън филтърът с активен въглен не е бил тестван при високи претоварвания, поради което частици от него се чупят и попадат в дробовете на пилотите, което пък предизвиква кашляне и черни храчки.

Двамата твърдят, че голяма част от пилотите на F-22 се чувстват все по-несигурни в самолета и има не малко случаи на отказ от летене с него. От своя страна ВВС на САЩ използва различни методи за принуждаване на летците да продължат да летят, включително и чрез заплаха за уволнение от войските или прекратяване на летателната кариера.

Майор Гордън и капитан Уилсън рискуват дисциплинарни мерки срещу тях, тъй като дават интервюто за „60 минути” в униформа и без разрешение от командирите си. В момента и двамата отказват да летят на самолета, като вече са заплашени с уволнение.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ са близо до разрешаване на мистерията с F-22
Следваща публикация
Възстановяват полетите с МиГ-29 във вторник
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню