Възстановиха полетите с Ан-30

8 прочитания
alt

Вчера, 27 юни, самолет Ан-30 от състава на 16-та транспортна авиционна база беше успешно облетян след изпълнение на мероприятия за удължаване на междуремонтния и общия технически ресурс по календарен срок с още две години. Това съобщава ВВС.

Екипажът в състав майор Красимир Амбов и капитан Стилян Божков, съответно командир и помощник-командир на екипажа, бордният инженер капитан Васил Цветков, щурманът капитан Мартин Цветков и старшина Емил Петков – борден радиотелеграфист, изпълни два изпитателни полета за проверка устойчивостта и управляемостта на самолета и работоспособността на двигателите, самолетните системи и оборудването.

Полетите преминаха при перфектна организация и стриктно спазване на мерките за безопасност за осигуряване на минимални нива на риска. След изпълнението на изпитателните полети, майор Амбов докладва на командира на авиобазата, че всички параметри на двигателите и системите съответстват на изискванията на ръководството за летателна експлоатация.

„Щастлив съм, че този уникален самолет е отново в летателна годност след година и три месеца престой на земята. След като възстановим подготовката на летателните екипажи, българските ВВС ще могат отново активно да участват в международни наблюдателни мисии по Договора „Открито небе”. Изказвам своята и на Командването на Военновъздушните сили благодарност на инженерно-техническия състав, изпълнил прецизно и качествено всички мероприятия за удължаване ресурса на самолета и подготовката му за полетите, и на екипажа, провел летателните изпитания, за високият им професионализъм при изпълнението на тези изключително отговорни задачи” – каза командирът на авиобазата полковник Димитър Иванов.

Ан-30 борд 055 е единственият самолет от типа в българските ВВС. Полетите с него спряха през март 2011 г. след изчерпването на междуремонтния ресурс на машината. През август 2011 г. стартира процeдура по удължаването на ресурса с още две години, която бе забавена поради спорове и обжалвания.  

alt 

 

alt 

Снимки: Свилен Христов

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС и МВР в учение на Дунав
Следваща публикация
Стартира летателното обучение на второкурсници в Долна Митрополия
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню