Четвърти ден авиацията се бори с пожарите на Витоша

0 прочитания
alt

За четвърти пореден ден продължават усилията да се погаси възникналия горски пожар в местността „Бистришко бранище”. За пореден ден се гаси с три вертолета – два Ми-17 на ВВС и един Ми-8 на „Хели ер”. Трите машини са хвърлили малко над 300 тона вода над пожара.

Двата вертолета Ми-17 (бордове 421 и 417) са направили общо 88 захода по пожара и са хвърлили 264 тона вода. Налятяното време и днес е малко над 8 часа. Екипажът на двете машини е в състав: командири бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов, втори пилоти майорите Йордан Йорданов и Филип Ангелов и бордни техници майорите Ангел Нонин и Стефан Вълчанов и офицерските кандидати Георги Петров и Рангел Рабаджиев.

Ми-8П (LZ-CAY) на авиационния оператор „Хели ер” също е продължил дейното си участие. Машината оперира от предна площадка на стадиона на село Кокаляне. Днес при едно от излитанията е получен технически отказ, който е остранен на място в кратки срокове. За деня машината е направила 25 захода по пожара и е хвърлила около 38 тона вода. Пилоти в машината на „Хели ер” са Васил Вилков и Ангело Димитров, а борден техник Константин Димитров.

AW109 Power (борд 515) на Гранична полиция продължава периодично да облита района на пожара и да наблюдава неговото състояние чрез мощната си инфрачервена обзорна система.

Гасенето от въдуха ще продължи и утре, но вече има нагласа, че това може би ще е последният ден от активни продивопожарни действия, след като в късния следобед бе обявено, че пожарът е поставен под контрол и са прокарани противопожарни просеки почти по всичките му граници.

Интервю с бригаден генерал Златев ще намерите тук.

Галерия със снимки от днешните действия на авиацията ще намерите тук.  

Свързани теми

Предишна публикация
Пети пореден ден авиацията гаси Витоша
Следваща публикация
Многонационална тренировка по „ер полисинг”
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню