Пети пореден ден авиацията гаси Витоша

0 прочитания
alt

За пети пореден ден три български вертолета продължават усилията си за окончателното потушаване на горския пожар във Витоша. И днес два Ми-17 на ВВС и един  Ми-8 на „Хели ер” продължават да изливат тонове вода върху вече затихващия пожар.

Пожарът в местността „Бистришко бранище” бе сложен под контрол вчера, благодарение на направата на просеки в гората и вкарването на тежка наземна техника. Днес до обед със съвместни усилия по въздух и земя огънят е бил почти потушен, но следобед отново са се появили отделни огнища. Запознати със спецификата на пожара коментираха, че може да минат дни преди да бъдат унищoжени всички огнища, тъй като в района има огромно количество суха дървесина.

Днес в гасенето се включиха отново два Ми-17 (бордове 418 и 417) от ВВС, които налетяха 7 часа и 50 минути, извърхиха 76 захода по пожара и пуснаха общо около 228 тона вода. Екипажът на двете машини е в състав: командири бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов, втори пилоти майорите Йордан Йорданов и Филип Ангелов и бордни техници майорите Ангел Нонин и Стефан Вълчанов и офицерските кандидати Георги Петров и Рангел Рабаджиев.

Продължава и участието на цивилния Ми-8П (LZ-CAY) на „Хели ер”. Днес той е извършил 36 хвърляния на вода и е излял общо 54 тона. Пилоти в машината на „Хели ер” са Васил Вилков и Ангело Димитров, а борден техник Константин Димитров.

Двата Ми-17 презареждат с гориво на летище София, а вертолета на „Хели ер” оперира от предна площадка в село Кокаляне.Всички пълнят вода от Панчеревското езеро.

Въпреки, че имаше нагласа днес да е последния ден на гасене от въздуха е взето решение да продължи да се гаси с вертолети и утре, когато още от сутринта ще се задействат и трите вертолета.  

Свързани теми

Предишна публикация
Проведе се държавния изпит на курсантите в Долна Митрополия
Следваща публикация
Четвърти ден авиацията се бори с пожарите на Витоша
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню