Въздушна обиколка и авиошоу за 100-годишнината

1 прочитания
alt

По случай 100 годишнината от първия полет на български самолет в родното  небе – 13 август (25 август нов стил), Инициативен комитет, включващ „Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България” (АОПА), „Албена” АД, „Интерскай“ АД, Фондация „Български ВВС“, „Българската асоциация на леката авиация” (БАЛА) и Консорциум „100 години българска авиация“, организира „ВТОРА ВЪЗДУШНА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ” и международно въздушно шоу.

От името на Инициативния комитет, о.р. генерал-майор от авиацията Иван Парапунов, кани за участие във Втората въздушна обиколка на България и въздушно шоу (в статичен и/или въздушен показ) посветени на 100 годишнината от създаването на авиацията и първият полет на бълграски самолет в родното небе, всички притежатели на самолети у нас.

Обиколката е планирана да се извърши на три етапа. Излитане сутринта на 24 август 2012 г. от летище София. Преди излитането ще има кратка церемония и демонстрационен полет на Свилен Иванов с неговия Pits P-2B.

Първият етап ще е се проведе по маршрута София – Карлово – Пловдив. От Пловдив самолетите се разделят на две групи. Едната лети по маршрут  Стара Загора –Безмер, а другата Хасково-Свиленград. Двете групи кацат на Приморско за зареждане. Вторият етап е Приморско – Балчик –  Шумен и кацат на летище Горна Оряховица. Там се нощува и на следващия ден 25 август 2012г. завършват обиколката.

При третия и последен етап участниците се разделят отново на две групи. Едната лети по маршрут Горна Оряховица – Плевен –  Монтана – Божурище-Лесново, а другата Горна Оряховица-Ловеч-Лесново.

На 25 и 26 август 2012г. на летище Лесново се провежда Авио шоу с демонстративни полети на новопостроени в България леки самолети, гостуващи летателни групи от съседни държави, като „Formula aerobatic race“- с пет самолета  (съставена от пилоти на „Еър Спорт“ – България, Сърбия, Хърватска, Словения, Англия и Израел), „Ястребите на Румъния“- съставена от шест акробатични самолета и още парашутни скокове, делта планери, авиомоделизъм и културна програма подкрепена от община Елин Пелин.

За участие  са поканени МВР и МО с техните авиационни компоненти.

Заявка  за участие изпращайте на адрес: baffpres@abv.bg  

Свързани теми

Предишна публикация
Нов летец на дежурния дом
Следваща публикация
24-та авиобаза с нова емблема
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню