Нов летец на дежурния дом

3 прочитания
alt

Капитан Стефан Гецов, старши пилот в Първа изтребителна авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево, застъпи за първи път в бойно дежурство вчера, 18 юли 2012 г. Това съобщават ВВС.

Неговото участие в изпълнението на приоритетната за базата задача по Air Policing стана след успешно изпълнени проверки по техника на пилотиране, самолетоводене и бойно използване денем в прости метеорологични условия и т. нар. “зачотен полет” в двойка за действия по самолет-нарушител.

Само година по-рано, капитан Стефан Гецов започна практическата си подготовка от курса за приучване на самолет МиГ-29. Негов инструктор бе капитан Янко Янков, летец-пилот първи клас от състава на Отделно учебно бойно звено на базата. Първото бойно дежурство е изключителен момент в кариерата на всеки летец-изтребител и е важна крачка напред в професионалното му развитие и усъвършенстване. Благодарение на ефективното изпълнение на годишния план-график по летателна подготовка от днес капитан Гецов вече е част от бойния летателен състав на базата.

По стара традиция, в присъствието на командира и всички пилоти новият дежурен летец демонстрира заповяданите действия за привеждане на дежурните средства в по-висока бойна готовност от момента на подаване на сигнал до завършване на подготовката му за полет в самолета.

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков поздрави капитан Гецов и му връчи символичен сертификат, удостоверяващ способността му да изпълнява задълженията на дежурен летец. “Нашето мерило за успешна летателна подготовка, придобити знания, умения и професионализъм е именно възможността ни да носим надеждно бойно дежурство”, каза командирът.

Да скъса няколко противотоварващи летателни костюма на дежурни машини бе едно от многото хубави пожелания от неговите колеги-авиатори.

Капитан Стефан Гецов е летец-пилот втори клас, випуск 2002 година на ВВВУ “Георги Бенковски” – гр. Долна Митрополия.

alt

alt

Снимки: ВВС на България

 

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Бургас е отворено за полети
Следваща публикация
Въздушна обиколка и авиошоу за 100-годишнината
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню