Авиокрилото на руските Mistral ще е от 30 вертолета

2 прочитания
alt

Авиокрилото на всеки от новите руски десантни кораби от клас Mistral ще се състои от 30, а не както по-рано бе планирано 16 вертолета. Това обяви руският вестник „Известия” базирайки се на източник в руските ВМС.

Авиогрупата на кораба ще се състои от щурмовите вертолети Ка-52К и транспортно-бойните Ка-29, като те ще са по равно в авиогрупата. Тя от своя страна ще се базира както на кораба, който може да носи не повече от 16 вертолета едновременно, така и на сушата. Това се прави с цел по-голяма гъвкавост и възможност за бърза замяна на бойни загуби.

Първият полет на морския Ка-52 се очаква през 2014 г. Вертолетът ще има сгъващи се лопати на носещия винт, сгъващо се крило, усилено шаси, противокорабни ракети и други промени в оборудването спомагащи морското опериране. Ка-29 няма да претърпи конструктивни изменения, но ще получат по-модерно оборудване.

Франция в момента строи два десантни кораба от клас Mistral предназначени за ВМС на Русия. Първият ще се казва „Владивосток” и ще бъде готов през 2014 г., а вторият „Севастопол” ще бъде завършен през 2015 г. По-късно се очаква строителството на още два кораба от този клас, но този път по лиценз в Русия.  

Свързани теми

Предишна публикация
Догодина стартира модернизацията на Ту-95
Следваща публикация
Пентагонът остро критикува F-35 и Lockheed
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню