Пентагонът остро критикува F-35 и Lockheed

2 прочитания
alt

Необичайно остри критики бяха отправени от страна на Пентагона към производителя на F-35 Lockheed Martin. Генерал майор Кристофър Богдан, заместник началник на програмата F-35, директно заяви, че отношенията между Lockheed и въоръжените сили са ужасни.

Генерал Богдан е заявил още пред журналисти, че програмата F-35 не разполага с повече време и пари и е невъзможно да се очаква, че Пентагонът ще отпусне повече от едното или другото. Според него F-35 в момента е застрашен от сериозни софтуерни проблеми и влошаващи се отношения с компанията производител.

Богдан изрично споменава проблемите със софтуера, който управлява логистичните процеси свързани с оперирането на F-35. Системата е наречена ALIS (autonomic logistics information system) и изостава застрашително от предварителния график.

Върху ALIS се работи от няколко години, но все още няма финална версия на системата, като през ноември се очаква актуална версия, която ще позволи летателни операции с F-35. Богдан заявява, че в момента има произведени доста F-35, които обаче не се доставят на въоръжените сили, тъй като без ALIS е невъзможна мащабната експлоатация.

Софтуерът, с който се управлява самия F-35 също е изключително проблемен, като според Богдан той е основната заплаха за програмата. Lockheed са успели да отстранят част от проблемите във версията Block 3, но като цяло все още има място за много притеснения.

Генерал майор Богдан посочва лошия диалог и ужасните отношения с Lockheed Martin като най-сериозна заплаха за програмата и ако тези отношения не се подобрят това ще е пагубно.

Очаква се официален коментар от страна на Lockheed Martin.  

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокрилото на руските Mistral ще е от 30 вертолета
Следваща публикация
Китай показа нов изтребител
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню