Румъния взима F-16 от Португалия

10 прочитания
alt

Румъния ще купи 12 използвани многоцелеви изтребителя F-16 от Португалия. Това съобщи румънския министър на отбраната Корнелиу Добрицою. Министърът е направил това изявление в събота, 22 септември, като в последствие думите му да потвърдени и от други румънски правителствени източници.

Според министъра при покупката на самолети от Португалия ще става въпрос за междуправителствен договор, което премахва нуждата от провеждане на конкурсна процедура. По думите му това е в съответствие с изискванията на Европейската комисия. 12-те F-16A/B, които са модернизирани по стандарта MLU ще излязат около $600 млн., като първата вноска трябва да се внесе през 2013 г. и е в рамките на $70 млн. Плащането ще стане в рамките на пет години от датата на подписване на договора. Румънският министър на отбраната потвърждава, че в военният бюджет за догодина ще има достатъчно пари за плащания по сделката.

Средният нальот на португалските F-16 е около 3500 часа, което значи, че имат още около 4500 часа ресурс, което според румънските изчисления ще е достатъчно за поне 20 години напред. Доставките ще започнат през 2016 г. след приключването на пилотското обучение.

Корнелиу Добрицою посочва, че Румъния купува португалските F-16 в остра конкуренция с България (?!), като страната ни също имала намерение да купи въпросните машини, което е наложило румънското правителство да действа. България наистина проявяваше интерес за информация относно евентуалната доставка на осем самолета от Португалия, във връзка с бъдещата процедура за избор на нов многоцелев изтребител, но страната ни е все още далеч от реална процедура по избор.

Решението за покупката трябва да мине и през Съвета за национална отбрана, но това се смята за формалност. За покупката на изтребители F-16 се изказва и румънския президент, който принципно е в остър конфликт с правителството.

През март 2010 г. Румъния реши да купи 24 използвани F-16C/D block 25 от САЩ на стойност $1,3 млрд. През август същата година, обаче страната се отказа от този план, защото нямаше пари да плати авансовата вноска от $700 млн. към американското правителство.  

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция предложи по-ниски цени на Чехия
Следваща публикация
Полетя Су-30СМ
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню