Швеция предложи по-ниски цени на Чехия

2 прочитания
alt

Шведското правителство е предложило на Чехия цена по-ниска с 26% за удължаване с още 10 години на лизинга за изтребители JAS-39 Gripen. Това съобщава чешката информационна агенция ČTK, цитирайки местния вестни Pravo.

Швеция предлага 10 годишен лизинг на 14 самолета Gripen C/D на стойност от 74% от сегашната. Също така се предлагат и допълнителни услуги, както и модернизации, които не са включени в предния договор, който изтича през 2014 г. Така Чехия трябва да плаща по около €76 млн. на година или $760 млн. за целия период на лизинга.

Чехия, обаче иска да удължи лизинга си с пет или шест години, тъй като иска в този период да вземе дългосрочно решение за бъдещето на своите ВВС. При лизинг по-къс от 10 години, обаче Швеция не предлага никакви намаления, което не се е понравило на чешката страна.

Чехия и Швеция водят преговори за бъдещето на лизинговото споразумение вече няколко месеца. През лятото представители на чешкият премиер заяви, че Швеция не предлага работещи решения и заплаши, че ще стартира конкурс за доставка на нов самолет.

Сега чешкият министър на отбраната Александър Вондра е заяви, че ако не се стигне до изгодно предложение ще удължи настоящия договор за 14-те Gripen с две или три години и ще стартира нов конкурс за нов изтребител.  

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя модернизираният Ан-70
Следваща публикация
Румъния взима F-16 от Португалия
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню