Полетя модернизираният Ан-70

3 прочитания
alt

Модернизираният военно-транспортен самолет Ан-70 е направил първият си полет днес, 27 септември. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на директора на „Антонов” Дмитри Киву.

Летателните изпитания на Ан-70 бяха подновени през август 2012 г., след като Русия и Украйна се споразумяха за продължаване на изпитанията и тяхното финансиране. Първият полет на модернизирания Ан-70 е продължил 32 минути.

Разработката на Ан-70 започва още по време на СССР, но първия полет е изпълнен през декември 1994 г. в независима Украйна. Два месеца по-късно първият прототип е загубен след сблъсък във въздуха с друг самолет. Вторият прототип полита през декември 1996 г., но през януари 2001 г. след отказ на два от четирите двигателя при излитане прави аварийно кацане в полето. Самолетът е тежко повреден, но по-късно е възстановен.  През 2002 г. в проекта официално се включва и Русия, а през 2010 г. полетите са спрени след откриване на сериозни конструктивни недостатъци и необходимост от цялостна модернизация.

Русия ще купи 60 такива самолети, а Украйна – три. Руската страна участва с $85,1, а Украйна с $43,3 млн. Крайното сглобяване на самолетите ще се извършва в Русия, където ще се произвежда и фюзелажа. Украйна ще произвежда крилото, опашните стабилизатори и двигателите.  

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция даде оферта за Gripen на Хърватска
Следваща публикация
Швеция предложи по-ниски цени на Чехия
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню