Откриват монумента за 100-годишнината на военната авиация

0 прочитания
alt

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще открие утре, 16 октомври, Монумент на авиацията и българските Военновъздушни сили. Събитието ще ознаменува кулминацията в честването на вековния юбилей на Военновъздушните ни сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация. Това съобщават ВВС.

Изграждането на Монумента е съвместна инициатива на Военновъздушните сили, Министерство на отбраната и Столична община, и е символ на признателността към поколенията, които в продължение на един век изграждаха и развиваха ВВС на България.

Монументът се издига на площада на Авиацията в столицата (кръговото на Четвърти километър). Десетметрови стилизирани криле, символизиращи полета на българските авиатори и орел – символ на военновъздушната мощ, изграждат композицията на Монумента. Крилете олицетворяват единството между петте рода войски в състава на Военновъздушните сили, а трите крила, които се извисяват в центъра на композицията са израз на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на българската авиация.

ВВС канят всички, съпричастни към достойния юбилей, на тържественото откриване на Монумента на авиацията и българските ВВС в 14,00 часа на 16 октомври, на площад „Авиационен” в София. При добри метеорологични условия над булевард Цариградско шосе ще прелети тройка изтребители МиГ-29.  

Свързани теми

Предишна публикация
Парашутни скокове от Panther на ВМС
Следваща публикация
Министър Ангелов: През 2014 г. получаваме новите изтребители
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню