Министър Ангелов: През 2014 г. получаваме новите изтребители

0 прочитания
alt

“До края на месец октомври ще внеса в Министерския съвет Инвестиционен проект за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител и ще очаквам мандат, за да започна да водя реални преговори“, заяви днес в музея в Крумово министърът на отбраната Аню Ангелов и спомена, че новите самолети трябва да бъдат получени през 2014 г.

Според Ангелов мандатът за преговори ще му даде възможност директно да се договаря със страни, които имат излишни употребявани бойни самолети, като се цели междуправителствено споразумение и по този начин няма да има конкурсна процедура. Времето за изплащане на сделката ще бъде пет – шест години.

„Многоцелевият изтребител е един голям приоритет, както на МО, така и на правителството, а и за всички политически партии, разбира се и за президента” – , каза по същото време президентът Плевнелиев.

В петък АЕРО съобщи, че МО има намерението да вкара за обсъждане в Народното събрание готов проект с избран тип самолет и финансова рамка от около $400 млн. От МО не отрекоха тази информация и посочиха, че на народните представители трябва да се даде „конкретно предложение”, което да бъде подложено на гласуване.

В момента пред България има опция за доставката на употребявани F-16 от Португалия или САЩ, както и Eurofighter втора ръка от Италия. Очаква се евентуалното предложение за използвани германски Eurofighter, както и търсене на употребявани F-16 от други европейски страни. Шведското правителство за сега предлага само нови многоцелеви изтребители Saab Gripen.

Свързани теми

Предишна публикация
Откриват монумента за 100-годишнината на военната авиация
Следваща публикация
Президентът Плевнелиев: ВВС имат нужда от нова техника
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню