Румънски генерал не е оптимист за покупката на F-16

1 прочитания
alt

Генерал майор Виктор Стримбеану, отговарящ за обучението и доктрината в румънските ВВС е изразил липса на оптимизъм, че страната му ще купи употребяваните изтребители F-16. Това съобщава Jane’s Defence Weekly.

“Не съм много оптимистично настроен [за покупката на употребявани F-16 – бел.ред.], защото в миналото видяхме подобни опити, които се оказаха неуспешни.”, – заявява генерал майор Стримбеану.

Според него последните румънски МиГ-21 Lancer ще летят до 2017 г., като Румъния има пет години да реши проблема със замяната на модернизирания ветеран. Генералът, обаче не е оптимист, че намерението за покупката на 12 употребявани F-16A/B ще се материализира по икономически причини.

Генерал майор Виктор Стримбеану също е заявил, че ВВС на Румъния искат да разполагат със 78 многоцелеви бойни самолети, но реалните икономически разчети са свалили бройката до 48. Стримбеану е посочил, че страната му все още планира покупката на нови F-16, след първоначалната партида употребявани машини, а към 2025 г. трябва да започне доставката на изтребителят от следващо поколение F-35.

„За момента е чиста фантастика да се мечтае за F-35, след като нямаме пари да купим дори F-16”, – заявява генерал Стримбеану.  

Свързани теми

Предишна публикация
Приключи операция „Стълб на отбраната”
Следваща публикация
Израел атакува производството на БЛА в Газа
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню