Министерски съвет не разгледа въпроса за новия изтребител

1 прочитания
alt

Докладът на министъра на отбраната Аню Ангелов така и не стигна до обсъждане в Министерски съвет. Въпреки, че точката бе заложена за обсъждане в предварителната програма и се очакваше да бъде приета, в последния момент стана ясно, че обсъждането на доклада се отлага за следващо заседание.

След края на днешното заседание на Министерски съвет (МС) министър Ангелов съобщи на кратко, че разглеждането на доклада се отлага, тъй като се чака становище от други министерства. В типичния си напоследък стил Ангелов отказа да отговаря на допълнителни въпроси по темата с обяснението, че няма да дава отчети.

За сега не е ясно кога ще мине през МС въпросния доклад. Източник на АЕРО твърди, че това няма да бъде отложено и ще се случи в краткосрочен план, като дори не отхвърли версията това да стане още на следващото заседание на Министерски съвет.

Не е известно какво е отношението към проекта на двете ключови фигури в кабинета, премиерът Борисов и финансовия министър Дянков. Всекидневникът „Сега” тиражира информация, според която първото забавяне на вкарването на проекта в МС се е дължало именно на съпротива от страна на министър Дянков. В момента широко се разпространява слуха, че финансовия министър стои зад поредния провал на опитите на военния министър да прокара покупката на нов боен самолет в МС.

Според информация, с която разполага АЕРО министър председателя Борисов и финансовия министър Дянков не подкрепят проекта и даването на правомощия за преговори на министър Ангелов ще е проформа действие, което е много малко вероятно да завърши със сделка. Реалните развития по проекта най-вероятно ще останат за след изборите през юли 2013 г.

Вчера бе обявено, че на днешното заседание на Министерски съвет под точка 50 (предпоследна) в дневния ред ще бъде разгледан „Доклад относно реализацията на проект „Придобиване на нов тип боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка”. В рамките на този доклад министъра на отбраната Ангелов трябваше да изложи необходимостта от покупката на това въоръжение и ще поиска мандат за водене на преки преговори със страни разполагащи с излишни изтребители.

Дори изтече предварителна информация, че се търсят осем изтребителя, чиято пакетна цена (самолети, логистика, въоръжение и обучение) трябва да е до 700 млн. лева, а срока на доставка и усвояване 2016 г. Министър Ангелов трябваше да даде отчет на Министерски съвет за проведените преговори по темата не по-късно от 1 март 2013 г.

В края на октомври министър Ангелов твърдеше, че ще вкара проекта за обсъждане в МС в първата половина на ноември, а през януари 2013 г. може да има избран победител. Ангелов все така настоява проекта да се извърши под формата на серия от преки договаряния без реална конкурсна процедура.  

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Ангелов: Проектът за изтребителя минава през МС на следващото заседание
Следваща публикация
Внасят в министерски съвет проекта за нов изтребител
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню