Шведският парламент одобри Gripen E

2 прочитания
alt

Шведският парламент одобри разработката и придобиването на изтребителя Saab Gripen E. Във вторник, 11 декември, бе преодоляна една от последните пречки пред програмата за създаване на нов вариант на добре познатия Gripen.

Шведският парламент гласува с 264 гласа за и 19 против предложението за разработване и последвало купуване на 40 до 60 изтребителя Gripen E. Цялата стойност на програмата, включително и експлоатацията на машините до 2042 г. трябва да е на стойност 90 млрд. шведски крони (€10,4 млрд.).

Праламентът в Швеция е поставил условие, че до 2014 г. трябва да има поне един експортен клиент за Gripen E, който да поръча поне 20 самолета. За сега за такъв клиент се спряга Швейцария, която се интересува от покупката на 22 броя. Там предстои финално одобрение на проекта под формата на референдум.

Gripen E (известен и като Gripen NG) е следващото развитие на самолета на Saab, при което се правят конструктивни промени за увеличаване далечината на полет, поставя се нов радар с фазирана антенна решетка, подмяна се двигателя и като цяло се повишават бойните възможности на машината.  

Свързани теми

Предишна публикация
Германия изпраща вертолети Tiger в Афганистан
Следваща публикация
Бразилия замразява изтребителния конкурс
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню