Изтребителят не е включен в програмата на МС за утре

1 прочитания
alt

Обсъждането на проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС отново не беше заложено в предварителната програма на Министерския съвет (МС) за последното му заседание за годината, което ще се проведе утре, 19 декември. Така за поредна седмица проектът няма да премине през първата си важна стъпка.

Министърът на отбраната Аню Ангелов многократно заявяваше през последните дни, че проектът много вероятно да се разгледа на утрешното заседание. Той потвърди увереността си и в предаването „Тази сутрин” на БНТ, където заяви, че вече всички министерства са дали мнения за проекта и той ще влезе на следващото заседание. Уви, поне според предварителната програма на МС това не се случва.

Министър Ангелов първоначално твърдеше, че ще внесе проекта в първата половина на ноември, но тогава той се оправдаваше с технически причини. Мина месец преди проекта отново да се доближи до МС. Според предварителната програма на заседанието от 12 декември, трябваше да се обсъди доклад относно реализацията на проект „Придобиване на нов тип боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка”. Това, обаче не стана, като според министър Ангелов, проблемът е бил в липса на становище от страна на другите министерства.

Ако и утре докладът не бъде обсъден, то той остава най-рано за първото заседание на МС за 2013 г.

Медийна защита

В последните дни в медийното пространство се появи безпрецедентно ниво на защита на проекта за нов боен самолет от страна на висшите офицери от ВВС. На 15 декември във вестник „24 часа” командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов защити необходимостта за покупка на нов изтребител с необходимостта от защита на националния суверенитет и пенсионирането на Су-25 и МиГ-21. Генерал Попов, въпреки, че даде доста детайли по евентуалната процедура, не застана зад нито един от вариантите, които той дефинира, като общо 15.

Неговият заместник, бригаден генерал Румен Радев, който оглавява екипа, определящ избора на нов изтребител, обаче бе много по-прям и детайлен в своето интервю в днешния брой на вестник „Преса”. Радев директно заяви, че би желал чисто нов изтребител, като изрично спомена Eurofighter и Super Hornet, но посочи, че там офертите са за милиарди левове. Според него реалистичните оферти са три – новопроизведени Gripen, употребявани Eurofighter Транш 1 и употребявани португалски F-16 модернизирани до стандарта MLU. Той почти открито фаворитизира португалското предложение, тъй като то имало чувствително по-ниска цена, по-евтина поддръжка, а в предлагания пакет се включвало всичко, включително и оръжие. Думите на генерал Радев определено събудиха учудване със своята категоричност, предвид, че официално все още няма стартирала процедура за избор на нов боен самолет.

Цялото интервю на генерал Радев четете тук.

В защита на употребяваните F-16 от Португалия се изказа и министър Ангелов в сутрешния блок на БНТ. Той заяви, че въпросните самолети преминават през непрекъсната модернизация и не било важно кога е произвеждан самолета, а колко часа ресурс има все още. Министърът заяви, че страната ни иска цялостно предложение с всичко необходимо, включително оръжие и наземно оборудване, докато някои от потенциалните предложения не включвали такива неща и оръжието трябвало да се купува от САЩ. Ангелов посочи шведския Gripen като точно такъв кандидат, като за него това било неприемливо.

Без ясни процедури

Последните развития около евентуалната покупка на нов боен самолет продължават да държат живи съмненията, че няма да има открита и ясна състезателна процедура. В днешното си изказване по БНТ министър Ангелов за пореден път заяви, че решението по новия самолет ще бъде публично и открито и на всички ще е ясно защо е взето това решение. Съмненията за това, обаче остават, особено в светлината на последните изказвания фаворитизиращи точно определен кандидат още преди правителството да е дало формален старт на процеса за избор.

По темата продължава да се мълчи от страна на министър председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и президента Росен Плевнелиев, което създава усещане, че терзанията около новия боен самолет остават буря в чаша с вода, наречена ВВС и МО.  

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет на ВМС пренесе кръв над затрупаната Добруджа
Следваща публикация
Vueling открива полети София – Барселона
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню