Чехия удължи лизинга на своите Gripen

3 прочитания

Чехия подписа договор с шведската Агенция за експорт на отбранително имущество FMV за а ново лизингово споразумение за изтребителите Gripen C/D, които страната експлоатира в момента. Договорът е на стойност 21,4 млрд. чешки крони (€780 млн.).

Лизинговият договор ще покрие периода 2015 – 2027 г. и е за 14 изтребителя Gripen C/D, които Чехия експлоатира от 2005 г.

Програмата се оскъпява с около 1 млрд. чешки крони (€36 млн.) от необходимостта за довеждане на многоцелеви способности на наличните изтребители. Чешките самолети ще получат нови криптирани станции, дейта линкове, очила за нощно виждане, разузнавателни контейнери и допълнително обучение за операции „въздух-земя”.

Чешкото Министерство на отбраната е заявило, че цената от 21,4 млрд. чешки крони е финална и няма да има необходимост от други разходи, като например обучение, въоръжение и други подобни, които да не са включени в договора. Единствената уловка е, че той ще бъде подписан не в чешки крони, а в шведски крони и договорът ще е подвластен на промените в обменните курсове между двете валути.

Все пак чешкото МО е посочило, че финансовите министри на Чехия и Швеция преговарят за фиксиране на курсовете, по които да се изплаща лизинга за да няма

По-рано Чехия обяви, че лизинговия договор ще е на стойност 16,4 млрд. чешки крони, но се оказа, че към него трябва да се надчислят около 4 млрд. чешки крони под формата на данъци и такси, които обаче до голяма степен ще се влеят в чешкия бюджет. Отделно 1 млрд. чешки крони отиват да добавянето на възможности „въздух-земя”.  

Свързани теми

Предишна публикация
Русия ще получи още 14 Ил-96
Следваща публикация
Ka-60 ще стане факт след 2016 г.
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню