Украйна загуби Ан-30 (обновена)

2 прочитания

Украинските въоръжени сили загубиха самолет за въздушно наблюдение и фотозаснемане Ан-30. Машината е била свалена от проруски опълченци в района на Славянск.

Самолетът, за който се смята, че има борден номер 80, е бил ударен с ПЗРК от което се е запалил десния двигател. По машината, която е летяла на около 3000 m височина, са били пуснати две ракети, но едната не го е достигнала.

Има снимки, на които се вижда, че от горящия самолет скача екипажа му с парашути. По-късно украинските власти съобщиха, че от осем членния екипаж са се спасили само двама с парашути. Машината се е разбила не далеч от мястото, където е била поразена.

Смята се, че сваленият Ан-30 е извършвал коригиране на артилерийския огън, който украинските сили са водели по про руските опълченци.

Официалните украински власти заявиха, че е свален транспортен самолет Ан-26, който е превозвал хуманитарна помощ, но в интернет изтекоха разговорите на екипажа със земята, от които се разбира, че сваляният самолет е водил визуално разузнаване на района на бойни действия.

Това е поредната потвърдена загуба на украинската военна авиация. От началото на конфликтът в Източна Украйна са загубени поне пет Ми-24 и три Ми-8.

Видео с горящия Ан-30.

 

 

Свързани теми

Предишна публикация
Т-50 се запали при кацане (обновена)
Следваща публикация
Ирак получи първия си F-16
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню