САЩ и съюзниците им нанесоха удар по Ислямска държава в Сирия

5 прочитания

Въоръжените сили на САЩ, както и няколко техни арабски съюзници нанесоха масиран удар по силите на терористичната групировка Ислямска държава в Сирия. Ударът е станал факт в нощта на 22 срещу 23 септември 2014 г.

Въздушните удари са станали факт с използването на палубно и сухопътно базирани бойни самолети, така и крилати ракети Tomahawk пуснати от разрушителя USS Arleigh Burke и крайцера USS Philippine Sea, които съответно са се намирали в Червено море и Персийския залив. Общо са били пуснати 47 крилати ракети.

Ударите на САЩ са били насочени срещу 22 цели, които са поразени с около 200 отделни боеприпаса. Бомбардировките са били срещу бази на Ислямска държава в сирийските градове Ар-Раких, Дар аз-Зар, Ал-Хасака и Абу Камал.

За сега Пентагона отказва да даде по-големи подробности за естеството на ударите, но се смята, че атакуваните цели са били тежко засегнати. В операцията са взели участие и бойни самолети на Йордания, Бахрейн, Катар, Саудитска арабия и Обединените арабски емирства, но липсват подробности за техните операции.

Първоначалните сведения сочат, че в ударите са участвали американски F/A-18, AV-8B, F-15E, F-16, B-1B и F-22, който е изпълнил бойния си дебют.

Сирийското правителство на Башар Асад е заявило, че е било информирано предварително за въздушните удари на САЩ, но не е ясно дали е имало и формално тяхно разрешение.

Откакто през август САЩ започнаха да нанасят военни действия срещу силите на Ислямска държава са били извършени 190 въздушни удара срещу цели на организацията. Освен САЩ в ударите участват Франция и Иран, Австралия, Холандия и Канада са изразили желание да помагат с бойни самолети, а Великобритания в момента се ограничава до разузнавателни и хуманитарни полети.  

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцарските F-5 са с пукнатини
Следваща публикация
Пристигнаха италианските участници за „Рамщайн гард”
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню