Презокеанските амбиции на BH Air

123 прочитания

В самия край на юли 2014 г. в България пристигна дългоочакваният широкофюзелажен самолет Airbus A330-200 на родния авиопревозвач BH Air. Красимир ГРОЗЕВ се срещна с управителя и  и управляващ съдружник на компаниятана компанията капитан Янко Иванов, за да разбере какви са плановете за използване на новата придобивка на BH Air (Би Ейч Ер).

Статията е публикувана в сп. АЕРО бр. 72 (август 2014 г.) 

„Това, което правим в момента, е да работим по вкарването на самолета в нормална експлоатация – разказва капитан Янко Иванов, изпълнителен директор на BH Air. –  Това е един процес, който ще отнеме поне пет–шест месеца. Причините за това са много. Първо трябва да тренираме екипажи, а това е трудно, защото няма как да правиш екипажи на А330, летейки от София до Варна. Трябва да направим инструктори, трябва да направим командири, трябва да направим втори пилоти. Това всичко е свързано с летене. Трябват стюардеси, трябват техници.

Втората причина е, че тази машина вози товарите и багажа на пътниците в контейнери, а това е нещо, което никой не е правил в България. Трябва да се организира цялостната концепция за това. Купихме контейнери, занимаваме се с логистичната поддръжка на контейнерите, тяхното движение и прочие.

Стигаме до още по-сложния етап по сертифициране на компанията за операции по ETOPS (Extended range Twin Operations – стандарт, който дава възможност за полети с двудвигателни маршрути на голямо отдалечение на запасни летища, което от своя страна дава възможност за полети по по-кратки маршрути над океаните – бел.ред.). Няма как да работим без ETOPS. В момента тренираме екипажите за това. В последните 15–16 години никой в България не се е занимавал с такова нещо, но и ETOPS е много променен от това, което е правено тогава с Boeing 767 на „Балкан“.

И още нещо, за първи път в България въвеждаме ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System – система за предаване на кратки съобщения от борда на самолета до земята – бел.ред.), като ще въведем системата за всички наши самолети. Досега никой у нас не се е опитвал да върже оперирането на самолетите си чрез ACARS. Съответно търсим доставчици, решаваме какъв тип да е системата, с какъв обхват, покритие и така нататък.

Това са основните предизвикателства откъм оперирането на А330, с които в момента се борим.”

Към презокеанските полети Капитан Иванов заявява, че бавно компанията му се трансформира от чисто чартърен превозвач към авиокомпания за изпълнение на редовни полети. От лятото на 2014 г. BH Air е член на IATA (International Air Transport Association) и влиза в резервационната система Amadeus. Работи се и по нов сайт на компанията, който да позволява покупка на билети.

„Системата за продажба на билети е почти на 100% готова”, обяснява изпълнителният директор на компанията.

Иванов разказва, че основната цел на проекта на BH Air е започването на редовни полети до САЩ, като двата града, от които има интерес компанията му, са Ню Йорк и Чикаго.

„Техническата част от разрешението за полети до САЩ е вече решена, но остава да договорим слотове за летище „О’Хара“ в Чикаго и „Нюарк“ или „Кенеди“ в Ню Йорк. Тези слотове се разпределят на конференция, която предстои през ноември в Прага. Не знаем какво точно да очакваме там, но знаем, че отиваме на едни от най-натоварените летища на света и нямаме илюзии, че някой ни очаква с отворени обятия.

Това е може би най-важната стъпка. Може много да говорим за това, какви планове имаме, но ако не ни дадат добри слотове, то нещата стават сложни. С един лош слот в Чикаго например плановете ни може да се обезсмислят”, обяснява капитан Иванов.

Янко Иванов обяснява, че основните клиенти на бъдещите линии до САЩ ще са българските емигранти, които живеят там, включително техните роднини, които ги посещават, както и българските студенти, които учат в САЩ. Основното конкурентно предимство според Иванов ще е директният полет от София до САЩ, който ще спестява време на фона на полет с прекачване в Западна Европа, а цените на билетите няма да излизат от рамките на това, което се предлага от другите авиокомпании. Капитан Иванов споделя, че друг тип пасажери, към които ще се стреми BH Air, ще са тези, които идват от други страни на Балканите и които от София ще летят до САЩ. За това се планира да се използва единственият А319 (LZ-AOA) на BH Air, който в момента лети основно на „мокър лизинг”.

„Няма как да има само по себе си един полет до САЩ. Този полет е свързан с привличане на пътници от други места. Ще се опитаме да направим това. Но и това е сложно. Давам пример с това, че имаме разрешение да летим до Ирак. Имаме ясен интерес в изпълняването на полети от България до Ербил и Сюлеймания в Кюрдистан, но в момента няма яснота, кой в Ирак издава български визи. Да, ситуацията в Ирак е особена, но в тези кюрдски градове проблеми няма и дотам летят редица големи авиокомпании”, разказва изпълнителният директор на BH Air.

Според него в плановете на BH Air влизат и полети до Канада, но те ще дойдат на етап след пускането на редовните полети до САЩ.

„Работим по полети до Канада, но още нямаме точната идея за тези полети. Имаме и подчертан интерес за полети до Китай, но българската държава упорито продължава да дава правата за полети дотам на друга българска авиокомпания, която няма нито самолет, нито сили, нито намерение да извършва тези полети.”

Самолетът Както разказва капитан Иванов, първоначалните планове на BH Air са били свързани с четиридвигателния Airbus A340, но се е оказало, че на пазара няма подходяща машина за купуване. Така плановете еволюират във взимането на лизинг на сходния, но двудвигателен Airbus A330.

Пристигналият на 31 юли 2014 г. А330-223 (с двигатели PW4168A) е с регистрация LZ-AWA, има сериен номер 255 и е направила първия си полет на 15 януари 1999 г. Първият оператор е Swissair, а последният преди BH Air е  Jordan Aviation. Машината е конфигурирана с 24 седалки в бизнес класата и 242 в икономичната класа. Преди пристигането в България самолетът преминава през тежка форма на техническо обслужване (D-Check) в Турция.

„Самолетът беше едно от добрите предложения като съотношение „цена-качество“. Това беше основното. Търсихме и машина, която да мине през максимално тежката техническа поддръжка, за да сме сигурни, че всичко по нея е подновено и сменено. Все пак това ни е тестовият самолет. Той е абсолютен аналог на това, което направихме с въвеждането на A320 преди 10–12 години.”

Капитан Иванов заявява и за взимането на още един А330 в скоро време.

„Няма как да изпълним плановете си с един самолет, но и няма смисъл да взимаш повече самолети, докато се учиш да ги експлоатираш. Ще вземем и втора еднотипна машина, когато стартираме с редовните полети.”

Капитан Иванов не дава конкретен отговор за обема на инвестицията, която компанията му прави в задвижването на проекта по извършване на презокеански полети до САЩ.

„Не става въпрос точно за инвестиция, а по-скоро за готовност за поемане на определен финансов риск. Инвестицията в момента се ограничава до вкарването на един лизингован самолет и разработката на няколко софтуерни продукта.” В няколкото седмици, откакто LZ-AWA е в България, той е летял на мокър лизинг от Марсилия, Франция до Мадагаскар, както и е изпълнил няколко полета от чартърната програма на BH Air.

„Полетите до Мадагаскар бяха основно интересни с това, че видяхме как работи машината по едни отсечки с продължителност 8–10 часа. Такива са секторите, които ни интересуват. Интересно беше да се види какви са точно разходите на гориво на конкретния самолет, как се оперира при излитане с максималната маса от 223 тона и максимално затоварване и така нататък. Ще продължим да търсим подобни проекти до стартирането на редовните полети, защото така се трупа опит. Това ни трябва – повече опит, както и улягане на самолета. Непрекъснато намираме неща, които не знаем или не са точно така, както си го представяме”, разказва капитан Иванов.

*** „Проектът все още е в процес на разработка и не може да кажем, че на тази дата почваме да летим дотам и там. Основното в момента е да осигурим добри слотове в Ню Йорк и Чикаго. При всички случаи ще започнем полети до САЩ през пролетта на 2015 г., защото няма смисъл да стартираме по друго време. Специално в Северна Америка зимната обстановка е тежка и едно затваряне на летищата там за три–четири дни може да се окаже фатално. Не си струва рискът. Така че ще преценим точно през пролетта или през лятото на следващата година ще започнем”, казва в заключение изпълнителният директор на BH Air.

Свързани теми

Предишна публикация
Румен Радев за МиГ-29
Следваща публикация
Апелирам за държавническо мислене по темата за новия изтребител
123 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню