Полски F-16 участват в ядрено учение на НАТО

4 прочитания

За първи път в историята изтребители F-16 от състава на полските ВВС са взели участие в учението за нанасяне на ядрени удари на НАТО. Това съобщава полския вестник “Rzeczpospolita”.

Учението под името ”Steadfast Noon” се е провело между 20 и 24 октомври 2014 г. в Италия и в него са взели участие три полски изтребители F-16 и около 40 души персонал. Информацията по-късно е потвърдена и от полското Министерство на отбраната.

Учението на НАТО се извършва в рамките на програмата за ядрено споделяне. По нейната сила на територията на страни членки на НАТО в Европа са разположени американски атомни бомби B61. Като няколко страни (в момента това са Германия, Италия, Белгия и Холандия) притежават самолети, които могат да използват ядреното оръжие.

Според експерта от Федерацията на американските учение Ханс М. Кристиянсен полските F-16 не могат да използват ядрено оръжие.

Полското участие се обяснява с американската доктрина SNOWCAT (Support of Nuclear Operations with Conventional Air Tactics – поддръжка на ядрени операции с конвенционални средства), която предвижда ангажиране на страни извън „ядреното споделяне” в операции по нанасяне на ядрени удари. Това ангажиране ще е под форма на изпълняване на спомагателни задачи като дозареждане във въздуха, подавяне/унищожаване на противниково ПВО, изтребителен ескорт и други.  

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия официално подписа за два C-27J
Следваща публикация
Трудности с модернизацията на корейските F-16
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню