Откриха Клуб на българската авиация

3 прочитания

Заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров откри днес „Клуб на българската авиация” с музейна експозиция на летище София. Това съобщават от МТ.

По време на събитието заместник-министър Тодоров заяви, че чрез осъществяването на тази идея авиаторите вече ще имат възможност да се събират и да споделят своя опит и знания. По думите му в клуба ще се съхраняват ценни за историята на българската авиация документи, книги и експонати, които всеки който желае може да види без да плаща вход. Той отправи призив към всеки който има възможност и желание да дари снимки, спомени, истории, документи и други предмети, свързани с българската авиация, като по този начин ще се съхрани за бъдещите поколения историята на българската авиация.

Заместник-министърът каза още, че България е сред първите, осъзнали значението на авиацията за социалното и икономическото си развитие, поради което една от основните цели е създаването на условия, които да доведат до стабилност и постоянство в развитието на този сектор. В тази връзка той допълни, че резултатите на летище София за деветте месеца на тази година са обнадеждаващи и показват нарастване на пътническия трафик с 10%, а обслужените полети са с 4.5% повече в сравнение с миналата година. Също така той припомни, че стартира изграждането на единна система за търсене и спасяване при авиационни произшествия.

От името на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова заместник-министър Георги Тодоров подари на Клуба на българската авиация класьор с пощенски марки на авиационна тематика и връчи грамота на Карамфил Стаменков и Христо Христов за принос в опазване на културно-историческото наследство в областта на българската гражданска авиация, както и грамота на Пешо Младенов за дългогодишна работа в българската гражданска авиация и по случай 90-годишния му юбилей. Представена беше и изложбата „Мечтая да летя” с рисунки на деца от две столични детски градини, както книгата на Андон Андонов „Четирима братя и едно небе”.

Изпълнителният директор на летище София Христо Щерионов обяви, че посещението на Клуба на българската авиация с експозицията ще стане част и от опознавателните обиколки, които летище София организира. Те включват запознаване с летището отвътре и със всички дейности свързани с пътуването. Хората проявяват интерес към тях и вече около 400 души са се възползвали от тази възможност, допълни още той.

В изложбената площ на Клуб на българската авиация са включени експонати и документи, подредени в два раздела – Историческа експозиция, която включва поредица от исторически материали, витрини с ордени и награди, авиомодели от всички самолети, с които е летял „Балкан“. Обособен е сектор на летище София с планове за модернизация, макет на новия терминал, като в залата е запазено и старото информационно табло с разписание на последния ден, когато този терминал е работил. В този раздел е поставен и пулт за тренажор на Ан-24, радиостанцията, от която на 29 юни 1947 г. е воден първият полет по редовна линия София – Бургас, който е приет за начало на българската гражданска авиация. Във втория раздел – Съвременна българска гражданска авиация Асоциацията на българските авиокомпании и всяка от българските авиокомпаниите са представили дейността си с фотоматериали и макети на самолети.  

Свързани теми

Предишна публикация
Самолет се сблъска в бивол при излитане
Следваща публикация
Boeing създава заместник на 737 към 2030 г.
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню