Първи полет на модернизирания Ми-171А2

5 прочитания

След продължителни наземни изпитания и полети на висене, дълбоко модернизираният вертолет от тежък клас Ми-171А2 изпълни дългоочаквания първи полет. Той е бил предназначен за проверка работата на основните системи на машината и според пилота-изпитател на МВЗ „Мил“  Салават Садриев е преминал успешно, като системите са работели безупречно.

Първият образец за летателни изпитания на Ми-171А2, означен ОП-1, ще се използва за оценка на работоспособността на новата авионика, представена от комплекса бордно оборудване КБО-17 и четириосния автопилот ПКВ-171А, включително интеграцията с новите опитни двигатели ВК-2500ПС-03 и новата система за електрозахранване. 

Първият полет на ОП-1 е станал възможен след продължителни наземни изпитания с работещи двигатели. Първото висене е през октомври, след което машината преминава цикъл от изпитания на висене в различни условия. Новата носеща система и двигатели са предварително изпитани на борда на летяща лаборатория Ми-171ЛЛ.

Резултатите от първия цикъл изпитания, изпълнени от Ми-171ЛЛ са показвали, че новата носеща система, в съчетание с по-мощните двигатели, осигурява 20% нарастване на подемната сила (над 800 kg) и по-ниски нива на вибрация при използване на щатния виброгасител. Летящата лаборатория потвърждава и очакваната максимална скорост от 280 km/h, заложена за Ми-171А2.

Новата носеща система включва композитни лопати, нова втулка и автомат-наклонител. Х-образният опашен винт също е изцяло нов, като осигурява по-добра управляемост при висене и 20% намалени нива на шум.

Пълният пакет нововъведения и усъвършенствания по конструкцията и оборудването на Ми-171А2 ще бъде въведен на втория летящ опитен образец – ОП-2, който в момента се сглобява  завода на МВЗ „Мил“ в Томилино до Москва и се очаква да полети в началото на 2015 г. Серийното производство на най-новия вариант на моделното семейство Ми-8/17/171 ще се извършва от завода в Улан-Уде (У-УАЗ), част от корпорацията „Вертолеты Росии“.

Пакетът нововъведения и усъвършенствания при ОП-2, в допълнение към тези вече реализирани на ОП-1, ще включва вертикален и хоризонтален стабилизатор с увеличена площ, система за превозване на товар от 5 тона на външен товар (с вграден измерител на тежестта), въздушен кондиционер, 24 енергопоглъщащи кресла за пътници и нови прахозащитни филтри с ефективност 97%.  

Свързани теми

Предишна публикация
Lion Air купи самолети ATR за $1 млрд.
Следваща публикация
easyJet обяви финансовите си резултати за 2014 г.
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню