Цел: Ефективност на достъпни цени

Защо M-346FA може да даде фундаментално нови способности на България

1K прочитания

Платена публикация

Геополитическата обстановка, пред която е изправена Източна Европа, е изключително сложна. България внимателно настройва своята стратегическа визия за необходимостта от по-добра противовъздушна отбрана, подновява бойната си авиация и не на последно място – оценява как най-добре да разпредели ресурсите си за да подсигури способностите си за тренировка на нови бойни пилоти, които да летят на най-новите изтребители.

M-346FA, разработен и произвеждан от италианската компания Leonardo, като вариация на учебния самолет за напреднало обучение M-346, е отговор на нуждите, както от учебна, така и от многоцелева бойна платформа. Той може да извършва широк спектър от операции, като по този начин успешно може да допълва най-модерните изтребители и в същото време да осигурява обучението на бъдещите пилоти от състава на българските ВВС. Всичко това, благодарение на модерните си системи и интегрираната система за обучение.

Днес M-346 е без реален аналог на пазара на учебни платформи, благодарение на своята интегрирана тренировъчна система (Integrated Training System), която включва системата LVC (Live, Virtual, and Constructive). Тя дава възможност за използване на различни методи за обучение, включително със смесване на реална и виртуална среда. Това дава възможност на пилотите, които се обучават, да развиват своите знания и умения, за да се възплзват от всички възможности на модерните бойни самолети. Това в момента е най-модерната тренировъчна система на пазара, което е оптимизирана за обучение на летци управляващи изтребители от поколенията 4+ и 5, като и вече се гледа и напред – към следващото поколение бойни самолети. M-346 се използва по света за обучение на пилоти, които след това ще летят на най-новите варианти на F-16, както и F-35 и Eurofighter Typhoon. Отзивите от тези операции са, че самолетът осигурява ефективно и евтино решение, което драматично може да съкрати продължителността на пилотското обучение, което по този начин допринася за сериозни икономии на средства.

Над 100 броя M-346 са договорени от големите ВВС по света, като Военновъздушните сили на Италия, Израел, Полша, Сингапур, Катар и Гърция. Самолетът също е гръбнакът на учебния център IFTS (International Flight Training School), който е джойнт венчър, между италианските ВВС и компанията Leonardo. В него се обучават пилоти от Япония, Германия, Катар, Сингапур, Саудитска арабия, Австрия и Канада. Най-новата държава, която се присъедини към него е Великобритания.

M-346FA може да използва широк спектър от въоръжение (с инфрачервено, радарно, лазерно и GPS насочване), 20-mm оръдеен контейнер, разузнавателен контейнер, целеуказващ контейнер, системи за РЕБ и всичко това свързано с нашлемната система за изобразяване (HMD), с която разполагат и двамата пилоти. Самолетът има многорежимен радар Grifo-M346 със система за опознаване „свой – чужд”, всичко това създадено от Leonardo. Надеждният радар дава възможност да се откриват и проследяват множество цели на голямо разстояние и да се добиват радарни изображения на повърхността с голяма резолюция. M-346FA има система за самозащита (DASS), модерна мрежово-центрична комуникационна система и тактическа система за обмен на данни по стандартите на NATO.

Освен това, двудвигателната конфигурация осигурява високи летателни характеристики, голям боен товар и безопасност на полетите. Самолетът е пълноценна многоцелева платформа, която е способна да разтоварва част от бойните задачи на скъпите многоцелеви изтребители на малка част от цената за летателен час. Ефективно решение, което едновременно ще обучава българските пилоти и ще допълва новите F-16 Block 70 в задачите им по ер полисинг и други подобни.

Оперативните предимства не са единствените потенциални ползи. Технологиите на Leonardo, неговите индустриални възможности и силната отдаденост към иновации, прави компанията една от основните 10 играчи на световния аерокосмически и отбранителен пазар. Компанията е дългосрочен и надежден европейски партньор. Благодарение на високите технологични способности на Leonardo, има множество възможности за сътрудничество в настоящите и бъдещите изисквания за отбраната на България.

Снимки: Leonardo

Свързани теми

Предишна публикация
Българска делегация посети производствената линия за F-16
Следваща публикация
Сертифицираха първата болнична вертолетна площадка от системата HEMS
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет

ВВС на САЩ ще продължат да проучват варианти за придобиване на лек ударен самолет, като експериментите ще продължат и през това лято, но вече само с два самолета – Textron AT-6 Wolverine и Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano.

Меню