Генерал Радев: Придобиваме нови бойни способности

5 прочитания

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев дава интервю пред вестник „Българска армия” във връзка с провелия се в Пловдив на 28 ноември 2014 г. пилотски симпозиум. Публикуваме пълния текст на интeрвюто.

– Господин генерал-майор, Каква цел си поставихте при организацията и провеждането на този симпозиум? Защо решихте да съберете всички военни пилоти? – За първи път в досегашната история на ВВС събрахме целия летателен състав на едно място. Това е в отговор на предизвикателствата, които стоят пред нас. А те са огромни. Задачите ни са сериозни и ние трябва да намерим най-добрия път, по който трябва да ги решим с полагащия ни се ресурс. Ключовите дума за нас са приемственост и подмладяване на летателния състав. Има много неща, които трябва да си кажем и да предадем опита от стари опитни летци на по-младите колеги. И нещо много важно – има много пътища, по които ВВС могат да продължат оттук нататък. Ние сме избрали един път и този път е, в дори тази критична обстановка на ресурси, запазване на способностите и повишаване на способностите. Път, в който да намерим оптималното използване на ресурсите. Развили сме вече такава програма и имаме ясна визия. Тази визия я предаваме на целия летателен състав. Летците трябва да бъдат готови не само с разчет, те трябва да бъдат готови основно да вървят по този път. Определено този симпозиум е успех.

– Какво е най-важно за Вас – техниката, парите или промяната в мисленето на хората? – Всичко е важно. И техниката е важна, и парите са важни. Без техника и без финансово осигуряване просто няма ВВС. Но ние сме длъжни с това, което разполагаме, да постигнем максимум способности, и то безопасно. В същото време обществото е вече много чувствително къде влага своите пари. Обществото няма да вложи парите си в едно губещо предприятие. То ще влага пари там, където има ясна визия, там, където има стратегия как да бъде постигната тази визия, там, където има интелигентни и мислещи хора, където има продукция. А нашата продукция е способности. Аз съм 100 процента убеден, че тези момчета ще продължат напред по най-добрия начин за България. Защото ВВС са скъпо удоволствие, но те са необходимо удоволствие. Те не са лукс, те са необходими. В тази зала стоят милиарди левове, вложени в малко на брой летателен състав. От това, как ние ще управляваме летателната подготовка, зависи колко ефективни ще бъдат тези средства. Много важен е личностният фактор. В авиацията няма нищо по-важно от човека. И специално – хората, които летят. Те са острието, те усвояват тези огромни средства. Затова е важно всички ние да се съберем заедно, да открием проблемите. Командването на ВВС не замита проблемите. Ние не ги крием. Тези момчета трябва да знаят какви са проблемите, какви са предизвикателствата към тях, какви са нашите изисквания към тях, с какво ще разполагат и накъде ще вървим. С какви средства ще постигаме целите, за да може израснат като страхотни бъдещи летци.

– Каква беше за ВВС отиващата си 2014 година? – Много трудна откъм ресурсно осигуряване. В същото време адски динамична и много успешна като краен резултат. Ние не само засега поддържаме подготовката в тази тежка обстановка, но ние продължаваме да придобиваме нови способности. Много важно – тази година ние тръгнахме по един нов много ефективен и ефикасен път. Ние извършваме дълбока трансформация на летателната подготовка. С тази система, която залагаме в момента, с този преход, постигаме способности с много по-малко вложени средства и осигуряване на млад летателен състав.  

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет ще спасява в Банско
Следваща публикация
ВВС на България и САЩ обменят опит в безопасността на полетите
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню