Тестват SDB II

1 прочитания

ВВС на САЩ и компанията Raytheon са извършили серия от реални пускове на новия управляем боеприпас Small Diameter Bomb II. Изпитанията са правени от борда на многоцелев изтребител Boeing F-15E Strike Eagle.

До момента са извършени два успешни пуска срещу движеща се цел. Един през септември 2014 г. и един в началото на февруари 2015 г. Всички изпитания са провеждани на полигона в Уайт Сандс, Ню Мексико. През октомври 2014 г. е имало неуспешен пуск. Боеприпасът е станал неуправляем и не е поразил целта.

Изпитанията се правят преди ВВС на САЩ да дадат зелена светлина на малосерийното производство на управляемия боеприпас.

Очаква се изпитанията да приключат до есента на тази година. Планирано е интеграцията на SDB II да стане факт на F-15E през януари 2017 г. с последвала интеграция на F-35, F/A-18E/F и F-16.

F-15E може да използва SDB II на многозаряден държател BRU-61/A. На него се поставят четири броя SDB II и общо самолетът носи до 28 броя от управляемите боеприпаси.

SDB II има триканално насочване, включващо милиметров радар, лазерно или инфрачервено насочване. В допълнение боеприпасът има GPS приемник и инерциална навигационна система. Бойната глава на боеприпасът, който тежи едва 113 kg е многофункционална.  

Свързани теми

Предишна публикация
Pilatus сглоби стотния PC-21
Следваща публикация
Стартира доставката на Як-130 за Бангладеш
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню