Изпитания за дозареждане във въздуха за X-47B

16 прочитания

Безпилотният технологичен демонстратор Northrop Grumman X-47B започна изпитания за дозареждане във въздуха. На 15 април 2015 г. е било извършено първото успешно скачване, но без реално прехвърляне на гориво.

Апаратът X-47B (това е втория построен от типа с индекс AV-2) е снабден с прибираема телескопична щанга за дозареждане във въздуха и на 15 април щангата се е скачила успешно с танкера KC-707 на частната компания Omega Air.

Планира се в близките дни да се осъществи и реално прехвърляне на гориво от танкера в безпилотния апарат.

Изпитанията за дозареждане във въздуха са практически последната част от изпитателната програма UCAS-D (Unmanned Combat Air System Demonstrator) за създаване на нискозабележим боен палубен безпилотен апарат. За следващата 2016 г. не се предвижда финансиране за проекта и двата построени X-47B ще бъдат консервирани.

X-47B ще остане в историята, като първия безпилотен летателен апарат, който излетя с помощта на катапулт и кацна на палубата на самолетоносач.

Програмата UCAS-D трябваше да доведе до стартирането на програма за създаването на пълномащабен боен безпилотен палубен апарат, но такава все още не е финансирана.  

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия обмисля да усили военно-транспортната си авиация
Следваща публикация
Представиха Ан-178
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню