Полша избра Caracal

5 прочитания

Полша избра Airbus Helicopters H225M Caracal за победител в конкурса за доставка на вертолети за ВВС, ВМС и Сухопътните сили на страната. Поръчаните вертолети ще са общо 50.

Страната обяви, че H225M ще бъде тестван в Полша през май и юни 2015 г. за да се проверят заявените характеристики и да се види как вертолетът се държи по време на изпълнение на различни стандартни мисии.

Airbus Helicopters спечели конкурса в конкуренция с AgustaWestland предлагащи AW149 и Sikorsky с S-70 Black Hawk. От полската страна са заявили, че тези два вертолета не са отговаряли на конкурсните изисквания.

След успешното преминаване на изпитанията в Полша и договарянето на офсетното споразумение се чака подписването на договор за 50 вертолета, първият от които ще се достави през 2017 г.

Няма яснота за стойността на проекта. При старият му формат за 70 вертолета се очакваше, че той ще достигне €3 млрд.

Очакваше се 70-те вертолета да бъдат използвани за разнообразни роли във ВВС, ВМС и Армейската авиация на Полша. Не бе съобщено от какво ще бъдат орязани 20 броя вертолети, но се смята, че това е свързано с удължаването на експлоатацията на наличните в момента Ми-17 до средата на следващото десетилетие.

Очаква се H225M да се сглобяват по лиценз в Полша.

Следващият голям проект, който Полша ще приключи е за придобиването на 40 щурмови вертолети за замяната на Ми-24. Основните кандидати са Tiger, AH-64E и T129 ATAK.

До момента H225M (до скоро известен, като EC 725) е на въоръжение във Франция, Бразилия, Малайзия и Мексико. До момента са произведени 59 броя от типа.  

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария отново търси изтребители
Следваща публикация
Чехия обмисля да усили военно-транспортната си авиация
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню