Швейцария отново търси изтребители

11 прочитания

Швейцария ще стартира отново процес по избор на нов боен самолет за страната. Това е заявил швейцарския военен министър Ули Маурер пред местната телевизия RTS.

Швейцарският министър на отбраната е посочил, че ситуацията с изправните изтребители на служба във ВВС на страната се е влошила много с откриване на пукнатини в конструкцията на част от старите леки изтребители F-5 Tiger II. Според Мауер след ремонта на част от леките F-5 на служба ще останат едва 32 броя F/A-18C/D и 22 F-5E (и неизвестен брой двуместни F-5F).

Притиснати от тези факти и необходимостта от пенсиониране на F-5 към края на десетилетието, швейцарското МО планира през 2017 г. да стартира нова програма за избор на нов боен самолет за страната.

За сега се смята, че в процеса ще се включат само два изтребителя – Gripen E и Dassault Rafale, но е възможно да бъдат поканени и Eurofighter Typhoon и Super Hornet.

Предишният процес по избор завърши катастрофално с провал на проведения през май 2014 г. референдум, който отхвърли избора на Gripen E направен през декември 2011 г.  

Свързани теми

Предишна публикация
Напредва сглобяването на първия норвежки F-35
Следваща публикация
Полша избра Caracal
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню