Министър Ненчев: Ако е по-евтино друг да пази небето ни, то сметката е много проста

10 прочитания

„Не искам да взимам прибързани решения по този толкова важен за армията въпрос. Ако действително въздушната охраната на Балтийските републики струва около 5 млн. на година, а трябва да дадем 80 млн. за ремонт на МиГ-29, които дори не знаем до кога ще ползваме, то сметката е много проста и хората трябва да го разберат.”, това заяви министъра на отбраната Николай Ненчев в предаването „Седмицата” по радио „Дарик”.

Запитан, до къде може да се стигне разсъждавайки се по тази плоскост и няма ли да се откажем от въоръжените си сили, защото друга армия може да ни пази по-евтино Ненчев отговори така:

„Проучвал съм тази възможност, но не мисля, че ще се стигне до там. Все още имаме възможности и ресурс. Няма да бъда човека, който да направи така, че да приземим българската авиация за дълго време.”

Ненчев каза още, че силно вярва, че премиерът Борисов ще направи така, че да има пари за модернизацията на армията и покупката на нови изтребители в частност, които трябва да са 16 броя или една ескадрила.

„Ние трябва да направим стъпки към превъоръжаването, защото тези МиГ-29 са абсолютно несъвместими с НАТО. Трябва да се търси възможност за придобиване на нов многоцелев изтребител, който е много належащ.”, каза той.

В интервю публикувано в петък във вестник „Сега” той заяви, че няма да подпише договор за поддръжка за МиГ-29, поради завишената му цена. Пред „Дарик”, обаче той заявява, че може да се говори за ремонт на един или два самолета в рамките на настоящото рамково споразумение, което изтича през септември.

„Ние трябва да извършим ремонт на МиГ-29. Договорът с руската страна е силно обременяващ. С минимални средства трябва да ремонтираме един или два самолета, с които да охраняваме въздушното ни пространство, а след септември ще търсим други възможности.”, коментира военния министър относно ситуацията с изтребителната ни авиация в момента.

Ненчев не успя да каже точно за каква сделка са споменатите вече многократно 80 млн. лева. Водещият на „Дарик” го запита дали това не са парите за следващия договор до 2019 г.

„Не сме обсъждали дори нов договор за поддръжка след септември”, каза министър Ненчев.

Попитан отново дали има писмена оферта за въпросната сума Ненчев отговори, че се водят преговори от ВВС с руската страна за ремонт и поддръжка, но не даде повече обяснения.

На военния министър бе зададен въпрос свързан с твърдението му, че е получил предложение за подкуп за да подпише договор с РСК МиГ и факта, че той не е уведомил прокуратурата за това.

„Не съм имал основание. Имах покана за разговор и намек за подобно нещо. Аз категорично отказах. Ако се бях съгласил да проведа този разговор аз щях да бъда виновен.”, заяви военния министър. Той каза, че предложението за тази среща е било от непознат човек, но отказа да каже кога и къде се е случило това.

„Не зная какво ще излезе от разследването на прокуратурата и дори съм песимист, защото това се доказва трудно. Аз обаче дадох публичен сигнал и не вярвам вече някой да ми предлага подкуп за каквото и да е.”, каза още Ненчев.

Министърът на отбраната заяви, че се притеснява много за военните ни пилоти, защото те летят много малко и трябва да им се направи нещо за тях.

Интерес будят и коментарите на Ненчев относно офертата за покупка на употребявани F-16 от Португалия, която бе разисквана в края на 2012 и началото на 2013 г. Според него тя е била за цяла ескадрила от 16 самолета, била е много добра и за нас цената е щяла да бъде по-изгодна, отколкото в крайна сметка Румъния плати за тях.

Трябва да се уточни, че тогава България преговаряше за девет португалски F-16MLU произведени в първата половина на 80-те. В крайна сметка Румъния купи тях, заедно с допълнителни три самолета и плати €628 млн. за самолетите, модернизацията им, въоръжение, логистика и наземно оборудване.

В заключение Николай Ненчев заяви, че ще предложи на Консултативния съвет за национална сигурност, който ще се проведе в понеделник, да бъдат отпуснати 4 млрд. лева за цялостно превъоръжаване на армията. Според него тази сума не е нужно да се влага веднага.

Цялото интервю може да бъде чуто тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Мирчев: Водим нови подготовки
Следваща публикация
Представителят на РСК МиГ отрича някой да се е срещал с министър Ненчев
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню